Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

woensdag 25 februari 2015

Makkelijke moestuin of verhoogde borders

Hier in huis zijn de zaaikriebels toegeslagen. De eerste bakjes en potjes met zaaisels staan klaar, verschillende soorten pluksla en peultjes. Het is nog een beetje vroeg, maar ja, soms kun je niet wachten.

Makkelijke moestuin

Maar wat ga je doen met de peultjes, de sla en de basilicum als de zaailingen wat groter worden? Niet iedereen heeft plek voor een 'echte' moestuin. Een oplossing is het maken van een 'makkelijke moestuin'. Het concept komt van Mel Bartholomew en heet 'square foot gardening'. In Nederland heeft vooral Jelle de Makkelijke Moestuin meer bekend gemaakt.Vermiculiet in de moestuin mix

Wat maakt het nu gemakkelijk? Met name het gebruik van de verhoogde borders gevuld met een mix van compost, kokosvezel en vermiculiet bestemd voor de tuinbouw (niet het isolatiemateriaal). Vermiculiet is een kleimineraal dat in ovens verhit wordt. De korrels nemen vocht op, geven dit langzaam aan de aarde af en houden de grond luchtig.Alles in vakjes

Je kunt van alles in de bakken zaaien, groente en bloemen door elkaar. Door de indeling in vakjes van 30x30 cm blijft het moestuintje redelijk overzichtelijk. Voor kleine kinderen is het vooral fijn dat ze niet meer op de plantjes kunnen staan, ze kunnen er makkelijk omheen lopen en vanaf de zijkant kunnen ze er goed bij.


Je kunt de moestuin natuurlijk indelen zoals je wilt, ook met rijtjes of grotere vakken.


Door de bakken goed vol te zetten heb je veel minder onkruid en de grond droogt minder snel uit.


Ook in een gewone achtertuin of in de voortuin kun je bakken maken. Je hoeft echt niet meer te kiezen tussen een siertuin of een moestuin. 

Denk je er wel eens aan om een eetbare bostuin of een klein voedselbos in je achtertuin aan te leggen? Kijk dan eens op onze vernieuwde blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten