Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

woensdag 10 januari 2018

Nandina of hemelse bamboe

Bestaat er zoiets als de ideale tuinplant? Ik denk dat Nandina, schijnbamboe of hemelse bamboe een grote kans maakt om heel hoog te te eindigen. Toch is deze heester helemaal niet zo bekend. En dat is onterecht.

Geschikt voor kleine tuinen

Nandina domestica is een mooi compact groeiend struikje. In iedere tuin, patio of op balkon is er wel een plekje te vinden voor deze schoonheid. Ook in een pot zal Nandina het goed doen. Nandina is heel geschikt naast de voordeur, voor een warm en welkom entree. Een plekje op de stoep ter grootte van een stoeptegel volstaat. Hoger dan 2 meter zal deze heester niet snel worden.


Sierwaarde

Het hele jaar door heeft Nandina iets bijzonders te bieden: de jonge uitlopers zijn in de lente fel roodgekleurd. In de zomer verschijnen er bij de meeste soorten pluimvormige witte bloemen in trossen en als bonus geeft ze na de bloei prachtige rode bessen die lang, tot na de winter, blijven hangen. Deze bessen zijn niet eetbaar. In de herfst verkleurt het blad van groen naar heel fel rood tot bijna paars en geel. De heester houdt ook in de winter het blad vast.

Onderhoud

Nandina heeft helemaal geen onderhoud nodig, je hoeft niet te snoeien en het blad valt niet af. Alleen bij hele strenge vorst (meer dan -10) kan de heester wat blad laten vallen maar meestal lukt het de plant om zich daarvan te herstellen.

Geen bamboe

Nandina komt van oorsprong uit China en Japan. Ondanks de Nederlandse naam hemelse bamboe is het geen familie van de bamboe maar van de zuurbes (Berberidaceae). Maar dit familielid is een stuk sierlijker dan de veel in plantsoenen toegepaste doornige Berberis of zuurbes.

Combineren

Nandina kun je goed combineren met lage, groenblijvende grassen als Liriope, Hakonechloa of Carexsoorten of lekker kleurig in een veld van Heuchera. Een onderbeplanting van Anemone coronaria, sneeuwklokjes of witte Helleborus is natuurlijk ook onweerstaanbaar.

Neem eens kijkje op onze website en vertel ons welke tuinstijl jou het meest aanspreekt.

Tevreden met de indeling van je tuin maar wil je meer afwisseling in beplanting? Naast tuinontwerpen maken we ook beplantingsplannen.
Informeer naar de mogelijkheden voor jouw tuin, bedrijfsruimte of balkon.

Voor een nieuw tuinontwerp, een beplantingsplan of tuinwerk mail naar:
tuinatelier@hermanvermeulen.nl
of bel:
06 430 18877 (Martine Herman) of
06 423 45438 (Marilene Vermeulen)
Meer lezen?
Volg ons op Facebook  en Twitter

Meer weten over mooie onderhoudsvriendelijke planten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wil je tips, advies en inspiratie ontvangen?

* indicates required

1 opmerking: