Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

zondag 2 april 2017

Magnolia

Ja, klopt helemaal: magnolia bloeit maar kort. En als de magnoliabloemen na een weekje uit elkaar vallen dan ligt je tuin bezaaid met grote bloembladeren. Maar de magnolia bloeit zo indrukwekkend dat wij de korte bloeitijd en de 'rommel' na afloop graag voor lief nemen.

Bestuiving door kevers

De magnolia stamt uit de tijd dat er nog geen bijen, vlinders en motten rondvlogen, maar wel kevers rondkropen. Deze kevers zorgen al sinds de oertijd voor de bestuiving.


Beverboom

Er zijn veel verschillende soorten. De veelvoorkomende Magnolia soulangeana is een trage groeier, maar kan uiteindelijk, na tientallen jaren, uitgroeien tot een metershoge boom met een zeer brede kroon. Geef deze magnolia dan ook rondom wat ruimte. Voor een kleinere tuin is bijvoorbeeld de vroegbloeiende stermagnolia of Magnolia stellatta meer geschikt.


Magnolia snoeien

Magnolia's die voldoende ruimte hebben groeien van nature meestal uit tot een mooi gevormde boom of struik. Snoeien is dan ook niet nodig. Wil je toch een lelijke tak verwijderen? Doe dit dan voorzichtig en pas na de bloei.


Langbloeiende magnolia

Een mooie soort is de Magnolia 'Susan'. Dit is een niet zo heel grote magnolia met donkerpaarse, kelkvormige bloemen. Deze magnolia bloeit wat later (eind april, mei) en ook wat langer dan de gemiddelde magnolia. Soms heeft deze magnolia nog een verrassing in petto en geeft ze een herbloei in september.

5 opmerkingen:

 1. Prachtige bomen. Ik ben om dit eigenste moment aan 't twijfelen omde Magnolia virginiana 'Satellite' te vervangen door een iets traditioneler...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Magnolia 'Goldstar' is een eenvoudige maar prachtige bloeier met wit-gele sterren.

   Verwijderen
 2. Heel mooi in beeld gebracht. De M. soulangeana is niet voor niks de meest aangeplante, een succesvolle kruising die het in onze contreien prima doet. Ik vind het bloementapijt op zich ook mooi.

  BeantwoordenVerwijderen