Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

donderdag 31 oktober 2013

Gedeelde tuin

Wij wonen sinds 2010 in een oud schoolgebouw uit 1916, waarin negen appartementen zijn gebouwd. We hebben er zeker vier jaar plannen, wachten, bouwen en klussen ingestopt voor het zover was. Het zijn heerlijke woningen geworden waar we met veel plezier wonen. Het eerste jaar hebben we vooral gewerkt aan de woningen, daarna was de tuin aan de beurt.
Het lege schoolplein was al bijzonder voor we er ook maar een plant in hadden gezet, vanwege de prachtige 100 jaar oude plataan. 

  
Om er vervolgens een gezamenlijke tuin van te maken moest er heel wat gebeuren. Buurman Joost en ik hebben samen het ontwerp gemaakt, het beplantingsplan heb ik daarna uitgewerkt. De tuin is door alle  bewoners gezamenlijk aangelegd, een proces dat nog niet afgerond is. Nog steeds wordt er elk jaar een nieuw deel aangepakt. We hebben ondertussen de derde zomer meegemaakt en de tuin is goed gegroeid.Omdat de bewoners veel verschillende (soms bijna niet te combineren) wensen hadden is er veel gesleuteld aan het plan om iedereen tevreden te stellen. We wilden een plek voor een gezamenlijke tafel, speelplekken, een moestuin, een vuurplek, maar er wilde ook iemand met de auto tot de voordeur kunnen rijden. De planteneilanden zijn zo bedacht dat ze privacy geven aan de benedenwoningen maar genoeg ruimte overlaten voor het gezamenlijk gebruik. Aan de zijkanten van het gebouw, niet op deze tekening zichtbaar, bevinden zich de moestuin (rechts) en de trampoline (links).

Zo was het toen we begonnen: 


Met tegels en stoepkrijt hebben we de planteilanden uitgezet volgens de ontwerptekening. Het idee was om met de tegels muurtjes te bouwen en de eilanden te vullen met aarde. Natuurlijk moest er behoorlijk wat scherp zand uitgegraven worden, maar met veel hulp is dat gelukt.

Tussen de planteneilanden liggen de oude tegels waardoor er gefietst en gerend kan worden door de kinderen. Muurtjes, heuveltjes en smalle paadjes zorgen voor reliëf en afwisseling in de tuin. 
Toen was het eindelijk tijd voor de planten. Voor elk eiland heb ik een beplantingsplan gemaakt met heesters, vaste planten, bollen en eenjarigen. Op veel plekken hebben we gezaaid, de tuin was te groot en ons budget was te klein om alles in een keer vol te zetten. Maar dat is de charme, zo kunnen we nog jaren door met zaaien, uitplanten, verplaatsen en aanvullen met cadeautjes uit andere tuinen. Een tuin is nooit af...
Volgende week een verslag van de beplanting met hieronder vast een voorbeeld.

                                                                                                                           Marilene 


6 opmerkingen:

 1. Je hebt dat bijzonder mooi gemaakt. Vooral het feit dat je dat samen gerealiseerd hebt zorgt ongetwijfeld voor een band tiussen de tuin en de bewoners.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ludo! Het is inderdaad bijzonder als je alles samen hebt gemaakt.

   Verwijderen
 2. Wat een bijzonder initiatief, dat dan ook nog eens zeer geslaagd mag heten. Mooi ontwerp met die lekker royaal beplante eilanden, ruimte voor kinderen... En dan nog eens die prachtige plataan. En dat ook nog eens midden in Rotterdam.
  Ik blijf jullie volgen.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Zem, leuk als je ons gaat volgen. Ik ga ook bij jou kijken, ik ben nog wat nieuw in deze blogwereld.

   Verwijderen
 3. Dat zier er inderdaad erg mooi uit. Een flinke verbetering. Lijkt me niet makkelijk om een compromis te vinden tussen alle bewoners. Ook vanuit dat standpunt hoedje af...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Dit weekend hebben we weer lekker in de tuin gewerkt met een aantal bewoners en ik merkte dat we steeds meer op elkaar ingespeeld raken. Dat is leuk om mee te maken.

   Verwijderen