Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

vrijdag 4 oktober 2013

Bollen die blijven

Vele zakken tulpenbollen hebben we de afgelopen jaren in onze tuinen geplant. Prachtig, maar zo jammer dat ze niet ieder jaar terugkomen. Tulpenbollen splitsen zich na het groeiseizoen op in meerdere kleine bolletjes (verklistering). Deze kleine bolletjes hebben nog geen bloemknoppen aangelegd waardoor ze alleen maar een paar bladeren voortbrengen.

Meerjarige tulpen

Veel andere bolgewassen -blauwe druifjes, narcissen, sneeuwklokjes, krokussen, dwergirissen- komen wel terug. Sterker nog, vaak komen ze met meer terug! Dat zijn de verwilderingsbollen.


Gelukkig zijn er ook tulpen die meer dan één jaar bloeien en sommige kunnen zelfs jaar na jaar terugkomen. Hele goede ervaring hebben we met de Tulipa fosteriana 'Purissima',  een prachtige roomwitte tulp met een geel hart. Het zijn halfhoge tulpen met een stevige steel die in april bloeien. Deze tulp komt nu al bijna 10 jaar achtereen terug. De tulp is mooi te combineren met blauwe druifjes en witte narcissen.


Een andere aanrader is de Greigii tulp Toronto. Greigii tulpen zijn wat lagere -20 tot 30 cm.- botanische tulpen met rode strepen of stippels op het blad. Deze tulp is meerbloemig; de hoofdstengel van de Toronto vertakt zich tot 3 tot 5 bijstengels en aan iedere bijstengel komt een zachtrode bloem. De tulp is prachtig in een veldje vergeet-mij-nietjes (Myosotis) en komt ieder jaar terug. 


Ook de prachtige tweekleurige Triumf tulp Abu Hassan komt trouw terug.


Net als de witte tulp met een klein paars randje: Tulipa Shirley. 


Tulp Shirley combineert mooi met de donkere tulp Queen of Night.


De tulp Spring green is ook een meerjarige tulp. 

Botanische tulpen

Botanische tulpen zijn vaak wat lager en kleiner. Een hele mooie is de Tulipa turkestanica. Deze krijgt meerdere bloemen aan een steel.


Standplaats

De meeste kans op terugkeer maak je als je de bollen op een warme zonnige plek extra diep plant, zo'n 15 cm, en ze wat extra voeding geeft als ze net boven de grond komen. Tulpen doen het goed op klei- en leemgrond.

Er zijn nog meer goede verwilderingstulpen te vinden, groenauteur Wim Oudshoorn heeft in het tijdschrift Tuin en Landschap (2000) het artikel 'Tulpen voor verwildering' geschreven. Heel inspirerend is het werk van Jacqueline van der Kloet, hier staat meer informatie over haar werk en haar boek 'Bloembol & Co'.

En als je hulp nodig hebt bij het uitzoeken, bestellen en planten van de bollen, kun je ons hier vinden.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben de afgelopen jaren al zoveel tulpen kwijtgeraakt dat ik ermee gestopt ben. Ik dacht vroeger dat ze telkens terugkwamen maar dat bleek eerder een uitzondering dan een regel. Kan ook wel aan onze zandige bosgrond liggen (niks leem/klei). Ik focus me daarom terug op vaste planten en groter. grts.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Groot gelijk, het is beter om met de natuurlijke omstandigheden rekening te houden en je aan te passen aan de tuin. Anders levert het toch vooral teleurstelling op en kost het je een hoop geld aan planten die nooit echt wat gaan doen.

      Verwijderen