Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

dinsdag 5 november 2013

Helleborus orientalis planten

Nieskruid of Helleborus is echt een aanrader voor de tuin. Vooral de Helleborus orientalis; de lente- of vastenroos. Deze Helleborus bloeit vroeg, van januari tot april. Ze doen het goed op lekkere rulle bosgrond, aan de rand van de border op een rustige plek onder een boom of heester. Ze houden niet van natte voeten want dan gaan de wortels rotten en 's zomers staan ze graag in de (half)schaduw. Ook houden ze er niet van om verplant te worden.

De plant blijft de hele winter groen en kan goed tegen vorst. De planten zaaien zich uit én vermeerderen zichzelf door middel van uitlopers, dus als de Helleborus het eenmaal naar zijn zin heeft, dan komen er steeds meer bij. Het fijne van deze plant is dat er weinig onkruid tussen de planten groeit en dat is ideaal als je geen tijd of zin hebt in veel tuinonderhoud.

Maar naast al deze praktische kwaliteiten is het vooral een hele mooie plant: de variatie in kleur en de tekening op de bloemen is betoverend. Je kunt ze het hele jaar, dus ook in de winter planten. Het beste koop je ze als ze in bloei staan, dan kun je de kleur zien. Plant ze niet dieper dan dat ze in de pot worden aangeboden.


 Het is wel uitkijken met de door een schimmel veroorzaakte bladvlekkenziekte; verwijder de bladeren met bruin/zwarte stippen en plekken op tijd en gooi ze weg (niet op de composthoop). Gewoon lelijk blad kun je ook al vroeg afknippen, als het niet vriest in januari of februari. Na de bloei gaat de plant weer vers blad aanmaken.


De plant is heel veerkrachtig. Als het vriest zakt de bloem helemaal in elkaar en gaat slap hangen, een heel triest gezicht. Maar zodra de zon gaat schijnen en de temperatuur iets oploopt richt de bloem zich weer op en gaat door met bloeien.

De Helleborus doet het goed in een schaduwborder, met andere bosplanten zoals varens, Hosta's en voorjaarsbollen zoals krokussen en kleine narcissen.
Zijn er nadelen aan de plant. Zeker. Ze zijn verslavend mooi. Ga je eenmaal kijken op een van de bekende Helleborusdagen, meestal ergens in februari, dan ben je verkocht. Zo zijn er in Nederland speciale dagen en weekenden op kwekerij de Hessenhof en in de Stekkentuin. In België kun je terecht bij Het Wilgenbroek in Oostkamp. Op hun site staat een prachtige collectie.

Wil je weten of jouw tuin geschikt is voor een schaduwborder met bosplanten? Neem dan contact met ons op via onze website.

5 opmerkingen:

 1. In onze tuin moeten er een aantal komen, en ik was inderdaad van plan om naar de kwekerij te gaan als ze bloeien (januari-februari). Maar kan je ze op dat moment dan zonder probleem in je tuin planten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het niet vriest, is dat geen enkel probleem.

   Voor de Belgische lezers: februari is gans de maand helleborusmaand bij de grootste kwekerij van nieskruid:
   http://www.hetwilgenbroek.be/

   Zo. Even wat tegengewicht. ;-)

   Verwijderen
  2. Menck, het is natuurlijk daar dat wij een bezoekje gaan brengen ;)

   Verwijderen
  3. Menck, dank je wel, klopt als bus. En we zullen beter ons best doen om ook eens over de grens te kijken, naar wat er zoal op tuingebied voor goeds en moois te beleven is. De tuinblogs zijn in ieder geval top daar :-)

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige verzameling helleborus bij het Wilgenbroek! Tijd om daar ook eens heen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen