Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

maandag 27 juni 2016

Scharlei in de educatieve tuin Geelkruid

Vorige zomer vertelde een tuinkennis dat ze helemaal blij was met haar Scharlei. Ik dacht dat ik die kende, maar ik bleek me te vergissen. Toen ze me uitlegde hoe groot de Scharlei werd, kon ik hem niet plaatsen. Maar toen ik dit jaar een paar Scharleien tijdens de verborgen tuinendagen tegenkwam, begreep ik haar enthousiasme. Als Salvialiefhebber is dit wel een hele bijzondere! Ik kwam de planten tegen bij de educatieve tuin Geelkruid in Ommoord die als buurttuin en schooltuin fungeert. Helaas waren alle stekjes al verkocht maar kreeg ik toch nog een miniplantje mee. Wat een bijzondere tuin! Hieronder de pluktuin met de mooiste papavers.
Terug naar de Salvia sclarea: de geurende muskaatsalie of scharlei. Deze plant is een tweejarige die wel 1 meter hoog kan worden en zich eenvoudig uitzaait. Mijn voornemen is dan ook om er wat stekjes van te gaan halen in augustus, op advies van de medewerker van de tuin. De witte vond ik ook heel mooi!


Je kunt Scharlei in juni-juli zaaien. Hij groeit in het eerste jaar een rozet van bladeren en gaat het tweede jaar bloeien. De bloemen en het blad worden gebruikt voor verschillende doeleinden, als smaakmaker in wijnen en bieren, als geneeskrachtig kruid, thee, of door de sla (de bloemen!) Hieronder nog een paar beauty's uit de educatieve tuin.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten