Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

donderdag 24 januari 2019

Sneeuwklokjes

Er is geen plant of bol waar ik zo naar uitkijk als het sneeuwklokje. Het is een teken dat de dagen weer langer worden en dat het tuinseizoen is begonnen.


Sneeuwklokjes nemen de tijd om uit te komen. Nu staan ze bij mij nog in de knop, die omhoog wijst. Later gaan de klokjes pas hangen.


De Latijnse naam voor sneeuwklokje is Galanthus nivalis en komt uit het Grieks; Gala betekent melk en anthos betekent bloem. Nivalis betekent sneeuw.


Sneeuwklokjes worden ook wel stinzen- of stinsenplanten genoemd. Ze zijn ooit meegenomen uit het zuiden van Europa en hebben zich in het begin vooral in Friesland, Groningen en Drenthe gevestigd, bij landhuizen, borgen, wallen en kerkhoven. Stins betekent steenhuis in het Fries.


De stinzenplanten bloeien meestal voordat de bomen en heesters blad krijgen. Ze vermeerderen zichzelf als ze zich 'thuis' voelen, op kleigrond, met daarin veel bladeren en oude stenen.

De bolletjes van de sneeuwklokjes verdrogen snel. Je kunt ze dan ook het beste 'vers' poten. Dat doe je door ze direct na de bloei op te graven en de kluwen bolletjes te verpoten.

Wil je nog meer tips, advies en inspiratie ontvangen?
* indicates required

Geen opmerkingen:

Een reactie posten