Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

dinsdag 6 januari 2015

Inspirerende wintertuinen

Voor veel mensen is de winter een rustige, misschien wel saaie periode in de tuin. Zelf kom ik eigenlijk alleen in de tuin om keukenafval op de composthoop te gooien. Ontzettend zonde, want ook in de winter kan de tuin een inspirerende plek zijn. Gelukkig zijn er prachtige voorbeelden te vinden om bij weg te dromen.

Een prachtig voorbeeld van een speciale wintertuin is de tuin bij de Anglesey Abbey in Cambridgeshire. Planten met kleurige takken spelen hier de hoofdrol. Naast de wilg, Salix alba, met gele en oranje takken schittert ook de Cornus sanguinea (Kornoelje). De mooiste is de 'Midwinter Fire', die vlamt helemaal op. Groenblijvende bodembedekkers onder de heesters zorgen voor lekker veel contrast. Er ligt een dicht tapijt van Sarcococca of vleesbes en het op siergras lijkende Slangenbaard Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’. 

De foto is niet van ons, gevonden op Pinterest. Fotograaf onbekend

Opvallende stammen

In deze wintertuin van de National Trust is goed te zien dat bomen vanwege de schoonheid van hun bast zijn toegepast, zoals de hagelwitte stammen van de zilverberk, Betula utilis jacquemontii, hiervan zijn vooral de meerstammige soorten erg mooi. Ook de schilferige stam van de papieresdoorn, Acer griseum, valt op.
Bressingham Gardens

 Een andere jaloersmakende wintertuin is ontworpen door Adrian Bloom. Deze tuin is onderdeel van de Bressingham Gardens in het Engelse Norfolk en laat zien dat met een goed ontwerp een spectaculair effect bereikt kan worden. Ook hier weer de onvolprezen Cornus 'Midwinter Fire' en het zwarte slangenbaard. Maar ook prachtig toegepaste siergrassen zoals het Japanse siergras afkomstig van de berg Hakone, Hakonechloa macra.

Voor het komende jaar heb ik in ieder geval een goed voornemen: een echte wintertuin maken. Op Pinterest staat al een verlanglijstje klaar met planten die ik daar graag wil zien. Waarschijnlijk ontbreken er nog een aantal, ben benieuwd of jullie nog goede aanvullingen hebben. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten