Wij wonen
sinds 2010 in een oud schoolgebouw uit 1916, waarin negen appartementen zijn gebouwd.
We hebben er zeker vier jaar plannen, wachten, bouwen en klussen ingestopt voor
het zover was. Het zijn heerlijke woningen geworden waar we met veel plezier
wonen. Het eerste jaar hebben we vooral gewerkt aan de woningen, daarna was de tuin
aan de beurt.
Het lege schoolplein was al bijzonder voor we er ook maar een plant in hadden gezet, vanwege de prachtige 100 jaar oude plataan.
Om er vervolgens een gezamenlijke tuin van te maken moest er heel wat gebeuren. Buurman Joost en ik hebben samen het ontwerp gemaakt, het beplantingsplan heb ik daarna
uitgewerkt. De tuin is door alle bewoners gezamenlijk aangelegd, een proces dat nog niet
afgerond is. Nog steeds wordt er elk jaar een nieuw deel aangepakt. We hebben
ondertussen de derde zomer meegemaakt en de tuin is goed gegroeid.
Het lege schoolplein was al bijzonder voor we er ook maar een plant in hadden gezet, vanwege de prachtige 100 jaar oude plataan.
Omdat de bewoners veel verschillende (soms bijna niet te combineren) wensen hadden is er veel gesleuteld aan het plan om iedereen tevreden te stellen. We wilden een plek voor een gezamenlijke tafel, speelplekken, een moestuin, een vuurplek, maar er wilde ook iemand met de auto tot de voordeur kunnen rijden. De planteneilanden zijn zo bedacht dat ze privacy geven aan de benedenwoningen maar genoeg ruimte overlaten voor het gezamenlijk gebruik. Aan de zijkanten van het gebouw, niet op deze tekening zichtbaar, bevinden zich de moestuin (rechts) en de trampoline (links).
Met tegels
en stoepkrijt hebben we de planteilanden uitgezet volgens de ontwerptekening. Het
idee was om met de tegels muurtjes te bouwen en de eilanden te vullen met aarde.
Natuurlijk moest er behoorlijk wat scherp zand uitgegraven worden, maar met
veel hulp is dat gelukt.
Tussen de planteneilanden liggen de oude tegels waardoor er gefietst en gerend kan worden door de kinderen. Muurtjes, heuveltjes en smalle paadjes zorgen voor reliëf en afwisseling in de tuin.
Toen was het eindelijk tijd voor de planten. Voor elk eiland heb ik een beplantingsplan gemaakt met heesters, vaste planten, bollen en eenjarigen. Op veel plekken hebben we gezaaid, de tuin was te groot en ons budget was te klein om alles in een keer vol te zetten. Maar dat is de charme, zo kunnen we nog jaren door met zaaien, uitplanten, verplaatsen en aanvullen met cadeautjes uit andere tuinen. Een tuin is nooit af...