Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

maandag 2 september 2019

Rustige, intieme en natuurlijke stadstuin in Apeldoorn

De wens voor deze tuin was om de tuin als geheel meer te benutten. Er waren wel zitjes aan de randen van de tuin, maar de tuin miste beschutting en intimiteit om ook op andere plekken in de tuin rustig een boek te kunnen lezen.
Via een mooie oude poort kom je de tuin binnen. Voor de halfverharding is gekozen voor een plat grind, flachcorn, zodat de al zeer oude poes ook comfortabel door de tuin kan lopen. Verspringende betonbanden van Schellevis zorgen voor een modern en toch speels effect.
Drie ovale, verhoogde bloemenborders met een rand van cortenstaal geven vorm aan een fijne zitplek. Als straks de jonge aanplant flink gegroeid is zal dat het gevoel van een open plek in het groen geven. Achterin is een klein bankje gemaakt van hout en cortenstaal om nog van het laatste avondzonnetje te kunnen genieten.
Aan de randen van de ovale bloemborders zijn houten blokken geplaatst. Je kunt ze gebruiken om op te zitten als er extra bezoek aanschuift, maar ze geven vooral een fijn gevoel van bescherming en iets van 'rugdekking'. Achter de blokken zijn vaste planten en grassen geplaatst die wat meer hoogte geven aan de border.
Er is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen rust en beweging. We hebben ervoor gekozen om het pad naar de schuur (beweging) los te maken van de zitplek. Tussen de natuurstenen stapstenen is er ruimte voor bodembedekkers zoals sedum.
Natuurlijk kozen we voor afwisselende, natuurlijke en kleurige vaste planten en grassen.
De hemelwaterafvoer is afgekoppeld en stroomt in een smalle bedding. Omdat het regenwater erg snel infiltreert hebben we ook een stukje bedekt met folie zodat het water hier wat langer blijft staan.
In de stad wonen we dicht op elkaar en soms is het lastig om je af te sluiten van geluiden van buitenaf. Het zachte geluid van water dichtbij kan hierbij heel goed helpen.
De borders hebben een duidelijke vorm door de borderranden. Dit scheelt ook veel in het onderhoud. Af en toe doorbreken we dat door wat plantjes er net buiten te plaatsen, dit geeft een natuurlijke en een beetje eigenwijs effect.

De bestaande schuur hebben we een donkere kleur gegeven om meer diepte en contrast te creëren. De hogere beplanting achterin de tuin steekt mooi af tegen de donkere kleur.
 Tegen de gevel is een mooi stoere handgemaakte zitbank geplaatst.


Wil je meer tuinontwerpen bekijken? Ga dan eens naar onze website. 

De tuin is vakkundig aangelegd door hovenier BK tuinen in Apeldoorn.

Is er in jouw tuin geen fijne plek om te zitten en wil jij ook wel eens rustig een boek lezen in je tuin? Neem dan contact met ons op. Stuur een mailtje naar tuinatelier@hermanvermeulen.nl.
Of bel 06 43018877 (Martine) of 06 42345438 (Marilene). Wie weet kunnen we met een advies, een beplantingsplan of een tuinontwerp iets voor je betekenen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten