Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

vrijdag 4 juli 2014

Scabiosa, Knautia of Cephalaria

Scabiosa heet in het Nederlands schurftkruid of duifkruid. De naam is afgeleid van scabies, Latijn voor schurft (en dit komt weer van het woord scabere, 'to scratch'). Knautia wordt hier in Nederland beemdkroon genoemd maar ook weduwebloem. De beide planten lijken tijdens de bloei veel op elkaar en vroeger werd er tussen deze planten geen verschil gemaakt. Het subtiele verschil zit in de bloemhoofdjes: Scabiosa heeft een kelk met 'lange tanden' en ook de zaadhoofdjes verschillen van elkaar. Bij de Limburgse Plantenwerkgroep staan een paar duidelijk foto's van de 'lange tanden'. Knautia wordt soms ingedeeld bij de kamperfoeliefamilie en soms bij de kaardebolfamilie. Scabiosa wordt alleen ingedeeld bij de kaardebolfamilie.

Scabiosa bloeit lang en mooi, trekt veel hommels aan en staat ook nog eens mooi in een vaas. Er zijn lila, witte, zachtgele en ook prachtige donkere kleuren zoals de Scabiosa atropurpurea 'Chile Black'. Van de Knautia is voor al de macedonica bekend. De Knautia macedonica is een wat warrige, slordige plant met een donkerrode of roze kleur die alle kanten op gaat. Een paar stevige planten in de buurt houden de springerige knautia wel in toom (dan heet het een weefplant). We schreven al eerder een post over Beemdkroon of Knautia macedonica. 

Geen scabiosa en ook geen knautia is de citroengele Cephalaria gigantea Deze plant heeft veel benamingen: reuzenscabiosa, schoepkruid, gele scabiosa of groot plathoofd en is verwant aan de scabiosa. Ik vind hem heel mooi. De plant heeft een rozet van donkergroene ingesneden bladeren op de grond en vrolijke gele bloemen op dunne steeltjes hoog in de lucht.

Het blad van de reuzenscabiosa of Cephalaria gigantea 






































De ontwikkeling van knop naar bloem is prachtig om te zien. 
Eerst verschijnt er een knop met een geel/zwart, bijna grafisch patroon.


Knop van de Cephalaria gigantea






































Daarna volgen heel langzaam de bloemblaadjes.



En dan de rest! 



Bij mij hebben de hoge stengels geen steun nodig, maar dat kan ook liggen aan de relatief beschutte plek. Hier las ik een leuk stuk over de ontdekking van de reuzenscabiosa.

8 opmerkingen:

  1. Ik kan je alleen maar groot gelijk geven wat de Cephalaria betreft, heb hem intussen al een tien jaar in de tuin en vind het een knappe plant; zoals je schrijft, ondanks zijn hoogte, behoeft hij geen steun. Ik zie er ook veel kevers op, zoals de penseelkever.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De penseelkever heeft al net zo'n mooie zwartgele grafische tekening als de reuzenscabiosa, die ga ik zeker herkennen als ik hem of haar tegenkom.

      Verwijderen
  2. Een fan-tas-tische plant die hier veel plaats krijgt. Ik hou wel van dat soort 'wilde' borderplanten. Ik plan volgende ook een stukje over de plant (die hier 250 cm hoog groeit)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben al flink aan het stekken geslagen, van deze plant wil ik er nog veel meer. Ik heb een link naar jullie blog bij onze inspiratielijst gezet, want wat een prachtige blog houden jullie bij.

      Verwijderen
    2. dankjewel voor 't compliment, ik ga je ook bij mijn lijstje zetten, want 't is hier altijd leuk/interessant om te lezen

      Verwijderen
  3. Ik zaaide vorig jaar wat zaden die ik van Fruitberg kreeg uit in de moestuin. Tegen de herfst aan had ik twee grote en één kleine rozet. Maar nu! Zo een grote planten! En zoveel bloemhoofdjes! Prachtig gewoonweg! Ik hoop ze deze winter op hun uiteindelijke plek (een nieuwe border) uit te kunnen planten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed nieuws dat de zaailingen zo snel bloemen krijgen. Op sommige blogs lees ik dat het best lang kan duren.

      Verwijderen
  4. Een aantal jaren had ik deze prachtige plant in mijn tuin. Hij was "vanzelf" gekomen. Tot mijn spijt heeft hij zich niet uitgezaaid. Ik wijt dat aan het feit, dat er steeds meer schaduw is gekomen op die plek.

    BeantwoordenVerwijderen