Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

maandag 13 oktober 2014

Leliegras of Liriope muscari

Leliegras of Liriope muscari is helemaal geen spectaculaire plant. Maar wel een hele waardevolle. Het leliegras is een goede bodembedekker, blijft groen in de winter en geeft kleur aan de tuin tot heel laat in het jaar. Bosplant


Van oorsprong is het een bosplant. Je kunt hem dus gerust onder bladverliezende bomen of struiken zetten, zowel in de zon (levert meer bloemen) als in de schaduw (mooier blad), als de grond maar een beetje vochtig blijft. Liriope lijkt op het eerste gezicht een beetje op een graspol. Laat in de zomer verschijnt er tussen het blad een aren met daaraan lila, besachtige bloemen.

Niet alle soorten bloeien even goed. De Liriope muscari 'Ingwersen' is bijvoorbeeld de meest bekende, maar schijnt volgens kwekers niet de beste bloei te geven. De selectie 'Moneymaker' heeft wat grotere bloemen maar wel weer wat minder blad, dus bij grote oppervlakte 'vult' deze minder. Andere soorten zijn Royal Puple, Big Blue en Superblue. Er zijn ook witte soorten zoals de Liriope muscari 'Monroe White' en er zijn er ook met bont gekleurd blad zoals de Liriope muscari 'Silvery Sunproof'.

Wij vinden Liriope het mooist als ze als veld onder de bomen zijn aangeplant, prachtig tussen bijvoorbeeld meerstammige krentenboompjes (amelanchier). Ook heel bijzonder is de Liriope als (slingerend) haagje. Dat is weer eens wat anders dan een rij verhoute lavendel. 

Onderhoud

Je hebt weinig onderhoud aan Liriope, je kunt ze vermeerderen door de pollen in het voorjaar te scheuren. Na een hele strenge winter kan het blad wat ingevroren zijn en bruin worden, dit kun je afknippen. De plant hoeft niet bemest te worden, dan krijg je veel blad en weinig tot geen bloemen.   Neem ook eens kijkje op onze website.
Meer nieuwtjes ontvangen over makkelijke en mooie planten?

Wil je tips, advies en inspiratie ontvangen?

* indicates required

1 opmerking: