Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

zaterdag 11 januari 2014

Helleborus niger

Al eerder schreven we over de Helleborus. Dat was de Helleborus orientalis, ofwel de oosterse lenteroos. Deze keer komt de Helleborus niger voorbij, de kerstroos.

Al tijden heb ik deze plant in de tuin, maar het wil nooit echt wat worden tussen mij en de Helleborus niger. Ik vind het een beetje een tobber. De bladeren van mijn Helleborus niger hebben vaak zwarte vlekken en de bloemen worden aangevreten. Sterker nog ik heb de Helleboris niger al een tijdje niet meer gezien en dat is een slecht teken voor een wintergroene, overblijvende plant. Misschien komt het door te natte of te zure grond, daar houden ze niet van. Of te weinig humusrijke bladaarde. De kerstroos bloeit in de tuin trouwens nooit met kerst maar in februari/maart.


Toch heb ik het nog niet opgegeven met de kerstroos. Vaak koop ik de Helleborus niger rond deze tijd  in een pot voor binnen op tafel. Het geeft zo'n heerlijk lentegevoel. Na de bloei zet ik ze in de tuin om ze in de meeste gevallen nooit meer terug te vinden.

5 opmerkingen:

 1. Een herkenbaar verhaal. De orientalis doet het hier redelijk, de niger lukt langs geen kanten. Ben nu aan 't experimenteren met zeewierkalk bij te geven, de niger heb ik voor onze tuin opgegeven, tenzij hij als geschenk bij ons terechtkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tot mijn grote verbazing zie ik hier mijn Helleboris bloemknoppen aanmaken. ik had ze vorig jaar een beetje mishandeld (te lang in een pot laten staan). 't Zijn in ieder geval prachtige planten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien zijn ze zo geschrokken van de mishandeling dat ze van schrik zijn gaan bloeien :-)

   Verwijderen
  2. Terreur als ultiem wapen om planten te doen groeien. Moeten we eens uitproberen ;-)

   Verwijderen
 3. Tot mijn verdriet heeft hier in de tuin nog geen Helleborus het langer dan een jaar uitgehouden. En er zijn tuinen die royaal zaailingen hebben...
  Bij ons komt het door een vochtige, zure grond. Ook kalk bijmengen in de grond hielp niet. Ik heb het inmiddels maar opgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen