Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

woensdag 26 maart 2014

Gebroken hartje of Dicentra spectabilis

Sommige planten laten je nooit in de steek en komen ieder jaar trouw terug. Zelfs al staan ze ergens achter in de border in de schaduw. We schreven al eerder over onze favoriete planten zoals akelei en cosmea, en we voegen het gebroken hartje of Dicentra spectabilis aan het lijstje #makkelijke planten toe.

Ieder jaar opnieuw is het een prachtig schouwspel om het gebroken hartje vanuit het niets te zien ontluiken. (En ook bijna ieder jaar sta ik in het voorjaar bij het opruimen van het blad met m'n tuinlaarzen op de nieuwe scheuten. Alwéér vergeten waar het gebroken hartje stond.)



Ondanks deze ruwe verstoring groeit het gebroken hartje ieder voorjaar uit tot een prachtige bloeiende plant. Er zijn verschillende soorten; de bekendste zijn het roze gebroken hartje en de witte variant, de Dicentra spectabilis 'Alba'.



Na de bloei sterft het gebroken hartje weer af en laat een lege plek in de border achter. Wanneer je het gebroken hartje plaatst tussen varens, hosta's en akeleien zullen de lege plekken door de andere planten worden ingenomen, zodat het tranend hartje je volgend voorjaar weer verrast.

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad een prachtige soort - vraag me nu echt af waarom ik die nog niet in de tuin heb ...
    Is ie slakbestendig? Want wij hebben hier een verschrikkelijk slakkenprobleem. We zijn daarom steeds op zoek naar soorten die niet door naaktslakken gegeten worden, zoals Geraniums.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, echt een aanwinst. Met slakken valt het reuze mee. Ze hebben de plant nooit kaalgevreten. Komt misschien ook omdat ze tussen de hosta's staan.

      Verwijderen