Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

donderdag 20 maart 2014

Aangepast tuinieren en verhoogde borders

Tuinieren is leuk, gezond en goed voor je humeur. Maar niet iedereen kan bukkend, voorovergebogen of balancerend op één been wieden, knippen en snoeien. Ook valt het soms niet mee om weer overeind te komen nadat je een tijdje op je knieën hebt gezeten. Wat doe je dan? De tuin helemaal bestraten of binnen blijven?Waarom niet gewoon je tuin aanpassen en de borders verhogen zodat je makkelijk overal bij kunt. Ook is het heel fijn om tussen de verhoogde borders zitplekjes te maken, zo kun je tussen het tuinieren door steeds even rusten.

Een hoogte van 70 cm is fijn als je staand wilt tuinieren, als je zittend wilt werken of in een rolstoel zit  is 60 cm goed. Het is belangrijk om de bakken niet te diep te maken, je wilt tenslotte vanaf de rand overal bij kunnen. Met een diepte van maximaal 120 cm kun je er vanaf twee kanten bij. Omdat de aarde in bakken sneller uitdroogt gebruiken wij voor bakken een speciale aarde/compostmix met vermiculiet, een mineraal.

De bakken kun je van ieder materiaal maken. Bijvoorbeeld van eikenhouten planken of van gestapelde stenen met een zitrand.


Je kunt rechte bakken maken maar natuurlijk ook golvende verhoogde borders aanleggen.


Je kunt voor de verhoogde borders nieuw materiaal kopen maar ook oude stenen hergebruiken.


Voor deze schaduwtuin lieten we houten bakken maken met wielen, zodat de tuineigenaar optimaal gebruik kan maken van de weinige zon in de tuin.Liever een strakke en symmetrische tuin? Kies dan voor mooie natuurstenen bakken met grassen. De onderbeplanting verzacht de wat hardere vormen en is relatief onderhoudsvrij zodat je hier niet meer op je knieën hoeft.
Voor iedere tuin en ieder budget is er een oplossing. Meer weten?
Mail naar: tuinatelier@hermanvermeulen.nl of bel:
Martine Herman        06 43018877
Marilene Vermeulen  06 42345438
Geen opmerkingen:

Een reactie posten