Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

maandag 12 mei 2014

Boompioen

De boompioen (Paeonia suffruticosa) is geen boom maar een struik op een houtige onderstam die 's winters kaal boven de grond uit blijft steken. In de lente loopt de boompioen prachtig uit door heel langzaam het ingesneden blad uit te rollen. In eerste instantie is het een nogal onopvallende plant, totdat de bloemen verschijnen.



De plant kan heel oud worden, volgens sommige wel honderd jaar, maar ja, wie kan dat nu navertellen.... Hoe oud ze worden is afhankelijk of de pioen is geënt op de wortels van een gewone bladpioen (Paeonia lactiflora) of op de wortels van een boompioen. Het verschil schijn je af te kunnen lezen aan het prijskaartje.



Standplaats boompioen

De boompioen schijnt, net als de bladpioen, niet dol te zijn op verplaatsen. Dus als je een boompioen koopt of cadeau krijgt, is het goed om even na te denken waar je hem neerzet. De boompioen kan goed op kleigrond, als deze maar niet te nat is, anders gaan de wortels rotten. Mijn boompioen doet het prima in de halfschaduw. Een plekje uit de wind is vooral tijdens de bloei belangrijk, met de enorme bloemen kan de plant topzwaar worden. De boompioen wordt groter dan een gewone bladpioen, op het internet varieert de maximale hoogte van 100-200 cm.



Snoeien en bloei boompioen

Snoeien hoeft niet, maar mag wel. Door vroeg in het voorjaar goed te kijken, zie je waar de nieuwe knoppen zich ontwikkelen. Het stuk daarboven kun je wegknippen. De plant bloeit vrij kort; de ontwikkeling van knop tot bijna uitgebloeide bloem duurde hier ongeveer twee weken. Daarna blijft er nog een opvallende zaaddoos over.




4 opmerkingen:

  1. Ik weet een boompioen staan die meters hoog en breed is, ze kunnen dus écht oud worden. Zelf ben ik er niet direct fan van (ik vind de bloemen iets té groot en té protserig), ik heb wel een botanische boompioen aangeplant (de kleinbloemige Paeonia delavayi)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja, zo'n donkerrode kleinbloemige is inderdaad prachtig en wat natuurlijker. Ik kreeg de mijne cadeau...

      Verwijderen
  2. Onze gele Paeonia suffruticosa huist onder een groenblijvende eik en geniet slechts van de prille morgenzon. De rest van de dag vertoeft hij in de schaduw, maar dat deert hem allerminst.
    Ik vind het prachtige planten. En in tegenstelling tot blogger Fruitberg verkies ik de grote gevulde en topzware bloemen boven de kleintjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moeten we daaruit concluderen dat wij, in tegenstelling tot blogger fruitberg, wat meer horen bij de protserige types :-)?

      Verwijderen