Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

maandag 23 februari 2015

Plant van de maand februari: Viburnum tinus

Blogger natuurlijk-rijk stelde tuinierende bloggers voor om iedere maand een plant-van-de-maand te kiezen, om zo aan het eind van het jaar een lijst te hebben van favoriete tuinplanten. In de maand februari zijn het de sneeuwklokjes, helleborus orientalis, helleborus niger en de eerste krokussen die in veel tuinen voor het eerste lentegevoel zorgen. Toch is het ook fijn om in de tuin enkele groenblijvende struiken te hebben. Deze planten zorgen voor beschutting, volume, contrast en dieptewerking in de winterperiode.

Oplossing voor een kale wintertuin

De keuze voor de plant van de maand februari is geen spectaculaire keuze, eigenlijk is het een hele gewone, sterke groenblijvende plant: de Viburnum tinus. Deze Viburnum is een struik met mooi glanzend, donkergroen blad. Het opvallende van de Viburnum tinus is dat hij heel lang én tijdens de wintermaanden bloeit, zo'n beetje van december tot april. De schermvormige bloemen zijn wit of rozerood.


Winterhard, tot -12 C.

De Viburnum tinus is niet helemaal winterhard, het gaat goed tot -12 C. Door strenge vorst kan de plant bruine bladeren krijgen. De plant loopt in het voorjaar vaak gewoon weer uit en de bruine stukken kunnen dan net boven een groeiknop worden afgeknipt. Zelf heb ik nog geen vorstschade gezien, maar het is dan ook al lang niet meer zo koud geweest.


Snoeien niet nodig

Het is vaak niet nodig om de Viburnum tinus te snoeien, dat hangt af of de plant de ruimte heeft gekregen om te groeien. De tinus heeft van nature een mooie compacte bolvormige groeivorm. De Viburnum tinus 'Gwenllian' bloeit heel vroeg en blijft wat lager, zo'n 1,5 meter, net als de 'Eve Price. Uiteindelijk kan de Viburnum tinus uitgroeien tot een struik van zo'n vier meter hoog.

Haagplant

De Viburnum tinus kan ook goed als informele haag worden geplant. Bijvoorbeeld aan de kant van het huis waar het een beetje beschut is. Het mooiste is om de natuurlijke bolvorm aan te houden en een golvende, wolkige haag te maken. Het is niet mooi om de bladeren met een heggenschaar door te knippen.

6 opmerkingen:

 1. Een goede aanvulling bij de andere planten! bedankt voor jullie bijdrage!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Viburnum tinus is ik een vaste waarde in de tuin. Als solitair eerder dan als haagplant. Ik snoei de plant om de twee à drie jaar stevig terug. Geen centje pijn. En vorstschade overleeft ze wonderwel (eenmaal meegemaakt), al moet je dan wel eventjes op je tanden bijten en stevig durven terugsnoeien. Komt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed om te horen dat vorst geen belemmering hoeft te zijn om Viburnum tinus aan te schaffen.

   Verwijderen
 3. Mooie plant. Bloeit hier vanaf oktober tot maart-arpil. Mooi wintergroen blad. De plant is veel vorstbestendiger dan veel boeken beschirjven

  BeantwoordenVerwijderen