Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

woensdag 4 februari 2015

Helleborus orientalis en andere knoppen

Het is koud en zo nu en dan trekken er stevige buien over. Toch is het de moeite waard om af en toe de tuin in te gaan om te kijken wat er allemaal gebeurt. Dicht bij de grond zie je de neuzen van de tulpen al omhoogkomen en van veel voorjaarsbollen is het groen al te zien.

Helleborus orientalisHet is fascinerend om te zien hoe de Helleborus orientalis zich door een laag hagel omhoog werkt. 's Morgens hangen de bloemstengels nog slap naar beneden maar zodra de zon zich laat zien, richten ze zich helemaal op. 


Door het oude blad voor de bloei weg te knippen kun je de knoppen en straks de bloemen veel beter zien. Ook is de kans op bladvlekkenziekte kleiner. Na de bloei maakt de Helleborus weer nieuw vers blad aan.

Sneeuwklokjes of Galanthus nivalisVoor een veld met sneeuwklokjes moet je geduld hebben. Toch vermeerderen ze zich in de loop der jaren. Soms lijkt het wel of sneeuwklokjes zich in kasteeltuinen beter thuisvoelen dan op een Rotterdamse volkstuin. Het zal te maken hebben met de leeftijd; sneeuwklokjes werden al vanaf de middeleeuwen in kloostertuinen aangeplant.

Knoppen van de boompioenAls je goed kijkt zie je overal alweer knoppen verschijnen. Deze knop is van een boompioen. Mooi maar wel kwetsbaar. De boompioen zelf kan tegen vorst, de knoppen kunnen bij flinke vorst beschadigen. Niet alleen de nieuwe knoppen zijn mooi om te zien. Ook de oude bloemknoppen zijn nog prachtig. 

5 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad straf wat de kerstrozen presteren. Ook de boshyacinthen en sneeuwklokjes hebben hun al door de grond gemurwd. Zeker de moeite om te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog wat extra zon en het gaat dan hard gaan, ik zag vandaag allerlei knol en bolgewasjes uit de gron schieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi, inderdaad hoe die planten zich door de winter heen werken. En ook zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hellebores are winter jewels. I see that the Netherlands has had some snow and chilly temps recently. Maybe a short delay on seeing those hellebore blossoms, but they will open soon :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hellebores are winter jewels. I see that the Netherlands has had some snow and chilly temps recently. Maybe a short delay on seeing those hellebore blossoms, but they will open soon :)

  BeantwoordenVerwijderen