Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

zondag 30 juni 2013

Lupine


Weer zo'n plant die eigenlijk niet mag ontbreken in je tuin; lupine. En net als met akeleien vinden wij; hoe meer, hoe beter. Het is een hele makkelijke plant die lang doorbloeit (juni-oktober).

De plant is ook nog eens goed voor de tuin. Lupine bindt stikstof uit de lucht en slaat dat op in de wortels, net als bonen en andere uit de vlinderbloemenfamilie. Lupine wordt daardoor ook gebruikt als groenbemester.

Als je steeds de uitgebloeide bloemen uit de plant knipt dan bloeit de lupine langer door en kunnen ze ook een tweede bloei geven.

De lupine komt voor als eenjarige, als vaste plant en als heester (boomlupine). De vaste plant verdwijnt meestal na een aantal jaar. Een hele mooie natuurlijke lupine is de blauwe lupine (Lupinus angustifolius). Dit is een eenjarige plant en combineert prachtig met papaver.

Als je nu lupine zaait dan bloeien ze volgend jaar in mei of juni. Je kunt trouwens heel makkelijk zaad winnen van de lupine. Gewoon de peulen laten zitten en ze lang laten drogen. Als ze zwart zijn kun je de zaden oogsten. Het kan helpen om de zaden eerst even voor te weken.

Kijk voor meer tuinen op onze website.
Wil je meer weten over welke planten niet mogen ontbreken in je tuin? Schrijf je in en ontvang tips, adviezen en nieuwtjes:

Wil je tips, advies en inspiratie ontvangen?

* indicates required

3 opmerkingen:

  1. Ik ben fan van lupines en gebruik vooral de blauwe en rode tinten. Ik hoop dat ze terug hun rentree maken in de tuinen want ze zijn wat in onbruik geraakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mee eens, ze passen mooi in een natuurlijke tuin met planten die zich zelf uitzaaien en zich zelf ergens vestigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En naast heel mooi ook nog eens heel nuttig als ingrediƫnt voor vleesvervangers.

    BeantwoordenVerwijderen