Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

woensdag 19 februari 2014

Beemdkroon of Knautia macedonica

Eerder liet ik foto’s zien van vroegbloeiers. Toch was ik de beste vergeten, omdat ik het over het hoofd gezien had. Wie denkt er ook dat de Beemdkroon in februari bloeit? Het is maar een enkel bloemetje maar er zitten al meer knoppen. De bloeitijd is van juni tot september, maar kan opgerekt worden door een tweede bloei en zoals dit jaar, een derde, of noem je dat een zeer vroege eerste bloei?
Beemdkroon voegt zich op een onopvallende manier tussen de andere planten zodat het moeilijk is om de volle schoonheid van deze bloemen op foto’s te ontdekken. De sprieten kunnen hoog worden, wel 120 hoog en ze schieten dan alle kanten op. Maar de meeste mensen die onze tuin bezoeken, vragen me de naam van die prachtige bloemetjes. 


                                  


Knautia Arvensis, de wilde beemdkroon die op akkers en weiden groeit heeft lila bloemen. Vroeger werd de naam Scabiosa rumelica gebruikt en ook in het Engels worden de namen knautia en scabiosa door elkaar gebruikt.  (bijvoorbeeld: Knautia arvensis 'Field Scabious') De bloemen lijken veel op die van scabiosa, schurftkruid of duifkruid.                                  scabiosa columbaria pink mist (duifkruid of schurftkruid)

Hoewel wordt aangeraden de uitgebloeide zaden weg te knippen vind ik dat jammer, het lijkt me ook niet nodig, als je ziet hoe uitbundig de plant bloeit zonder hulp. Het enige dat ik doe, is de sprieten bij elkaar binden als door het verdwijnen van omringende steun de planten uit gaan zakken.

                                  Ook bijen bezoeken de beemdkroon uitbundig.
 

Vorig jaar heb ik in de lente geprobeerd te zaaien in potjes wat maar heel moeizaam lukte. Hopelijk lukt het beter met de zaden die ik in de herfst op een paar plekken los in de tuin heb gestrooid. Een paar nieuwe beemdkronen erbij zou mooi zijn, alleen die ouderwetse naam is al prachtig! De kracht van Beemkroon zit hem in de combinatie met andere planten, zelf vind ik het groen niet zo mooi, de kleur en vorm van de bloemen des te meer. Tussen de rozen leek me een mooi idee voor komend jaar. Met een korenbloem samen is schitterend. De foto's zijn genomen in deze gezamenlijke tuin.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten