Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

dinsdag 6 augustus 2013

Budgettip voor de tuin: #gratis zaad

 Je kunt de mooiste planten voor je tuin kopen bij het tuincentrum, bij kwekers of zelfs op internet. Maar als je minder -of zelfs geen- budget te besteden hebt, wil dat niet zeggen dat je helemaal niks aan je tuin kunt doen.

Een alternatieve, budgetvriendelijke manier om je tuin te vullen met planten is zaad verzamelen. Loop eens een klein rondje door de wijk of een volkstuincomplex en kijk in voortuinen en geveltuintjes of je zaaddoosjes of peulen ziet hangen. Even vragen of je wat zaden mag meenemen is natuurlijk het beste en waarschijnlijk is de tuineigenaar vereerd dat je interesse toont in de planten in zijn of haar tuin.


Geliefde planten die op dit moment zaad maken zijn bijvoorbeeld de stokroos (Alcea rosea), kaasjeskruid (Malva) en jacobsladder (Polemonium caeruleum). Ook zie je vast wel ergens de vliesdunne zilverwitte zaaddoosjes van de judaspenning (Lunaria), de zilverlingen. Zaad van lupine kun je het beste oogsten als de zaadboontjes of peulen aan de plant bruin/zwart beginnen te worden. In de peulen zitten de zaadjes.Sommige zaden zijn koudekiemers. Dat is zaad dat een periode van kou en nattigheid nodig heeft om te ontkiemen. Deze zaden strooi je bijvoorbeeld eind van de zomer of in de herfst in de tuin en pas na de winter zullen er zaailingen verschijnen. Het heeft dus geen zin om deze zaden thuis in een doosje te bewaren om ze vervolgens in het voorjaar te zaaien. Voorbeelden van koudekiemers zijn primula, helleborus, iris, monnikskap, campanula en gentiaan.

Planten die je ook beter in het midden of einde van het seizoen kunt zaaien zijn tweejarige planten. Deze planten maken het eerste jaar bladeren (een rozet), wortels en soms een stengel en pas het tweede jaar komen de bloemen. Vervolgens maakt de plant zaad en sterft af. Bekende tweejarige zijn stokroos (Alcea rosea), vingerhoedskruid (Digitalis) en vergeet-me-nietjes (Myosotis).

Echte zaadkanonnen zijn het slaapmutsje (Eschscholzia californica), de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus), ijzerhard (Verbena bonariensis), akelei (Aquilegia) en vingerhoedskruid (Digitalis). Staan die eenmaal in je tuin dan zullen ze je niet snel meer verlaten.

Zijn er nog nadelen aan deze gratis planten? Mensen die hun border op kleur willen houden of mensen die niet van verrassingen in de tuin houden kunnen hier beter niet aan beginnen. Deze zelfzaaiers zijn niet altijd kleurecht (de paarse akelei kan op een andere plek zachtroze terugkomen) en houden zich niet aan een vaste plek in de border. Ze staan net zo lief tussen de tegels van het terras of het pad.

Voor meer inspiratie kijk op onze website  of volg ons op Facebook.

3 opmerkingen:

 1. Dit is nog eens een fijne tip in tijden van crisis ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel M, het fijne van tuinieren is dat het niets te maken heeft met geld, maar alles met schoonheid en veel liefde (en soms een beetje geduld :-)

   Verwijderen
 2. Zelf zinnia's gezaaid, zoooo mooi!
  Foto's: www.tuinhappy.nl/zinnia

  BeantwoordenVerwijderen