Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

vrijdag 16 mei 2014

Cursus Feng Shui


Tuingeluk
Feng Shui is een oude Chinese levensleer. Deze filosofie stelt dat de inrichting van je omgeving bepalend is voor de beleving van je geluk. Nu staan Herman & Vermeulen stevig met hun tuinlaarzen verankerd in de Hollandse klei, maar wij geloven zeker dat de inrichting van je tuin bijdraagt aan ontspanning en geluk. Feng Shui is daarbij een leidraad die je kunt gebruiken om richting, kleur en vorm te geven.
Geïnspireerd door oosterse tuinen kwamen we steeds vaker de Feng Shui leer tegen, die we al kenden als hulp bij het inrichten van je huis, maar ook gericht kan worden op de tuin.  Hoe meer wij werken naar Feng Shui richtlijnen, hoe vaker we zien dat die ideeën kloppen met ons eigen tuingevoel en tuinontwerpen.                                       Element water - kleur: blauw zwart, vorm: golvend vrij
 

Chi
In sommige tuinen kun je sterk het gevoel hebben dat het goed in elkaar zit, dat de tuin klopt, prettig voelt en dat je er graag loopt of zit. Dat heeft natuurlijk alles te maken met een goed ontwerp, de sfeer, de planten, je eigen bui, maar soms is er nog iets dat moeilijker te duiden is. In de Feng Shui zegt men dat het ligt aan de energie (chi) van de tuin, die zich vertaalt in levendigheid en geborgenheid, in beweging en rust. Allemaal dingen die de meeste mensen wel voelen als ze door de tuin lopen, maar die niet exact te benoemen zijn. Helemaal lastig om vooraf te bedenken hoe je die energie goed kunt krijgen. In onze eigen tuinen en in de ontwerpen die we hebben gemaakt hebben we al veel kunnen experimenteren en leren. We hebben gezien welke planten het goed doen samen en op wat voor plek in de tuin ze graag staan. 


China

Een paar jaar geleden ben ik in China geweest en heb daar prachtige tuinen bezocht! Je hoeft niet precies te weten hoe het werkt, maar je voelt dat elke steen en elke plant een bijzondere betekenis heeft en niet zomaar op die plek staat. Daar wilden we meer over weten.


feng shui charactersQi wordt verspreid door de wind (feng) en verzamelt zich op de grens van water (shui)

Slatius Feng Shui
Zo kwamen we bij Angelique Slatius uit, van Slatius Feng shui. www.slatiusfengshui.nl  Zij is architect, heeft na haar architectuurstudie het vak in Maleisië geleerd en kon ons tijdens een paar gezamenlijke opdrachten veel vertellen over Feng shui. Naarmate we meer leerden, vonden we het steeds boeiender en grappig genoeg ook steeds logischer worden. We kwamen er achter dat we intuïtief al veel keuzes maakten die klopten met de leer. De volgende stap was een cursus bij Slatius Feng shui om ons zo nog verder te verdiepen in Feng Shui tuinen, de elementen, Chi en Sha Chi, energie die vrij stroomt en energie die geblokkeerd wordt. We hebben onze eerste cursusdag gehad, binnenkort gaan we weer verder.


Tuin in Soest
Voor een gezin in Soest hebben we een ontwerp gemaakt gebaseerd op Feng Shui principes (met een onderlegger gemaakt door Slatius Feng Shui) Deze voortuin ligt op het zuiden, dat correspondeert met het element vuur. Hierbij horen vurige kleuren als rood, oranje en paars. Bewoners en bezoekers lopen over een slingerpad met schelpen langs geurige kruiden, fel gekleurde bloemen en eetbare planten naar de voordeur. 
            
                                               Vurige voortuin Soest


Vrolijk gekleurde, uitbundige bloemen worden hier gecombineerd met mooie (en ook lekkere) groentesoorten zoals gekleurde snijbiet, sla, Lathyrus (boontjes) en in de winter mooie koolsoorten.
De achtertuin, op het noorden heeft een andere sfeer, behorend bij het element aarde, aangevuld met het element water (noordoost). We hebben op aanraden van Angelique gebruik gemaakt van muurtjes en stenen om het element aarde te versterken. De kleuren zijn stiller en rustiger dan de voortuin.


                                             Aardse achtertuin SoestFeng shui in Noordwijk
Een andere aanpak kwamen we tegen in een tuin in Noordwijk. Op aanraden van Feng Shui specialist Lady Lynn hebben we ons hier eerst gericht op de hoofdvorm van de tuin. Deze tuin op het noordoosten liep weg in een onduidelijke punt die nauwelijks gebruikt werd. Door in deze punt een tuinhuis te situeren werd de hoofdvorm van de tuin weer vierkant, aansluitend bij het element aarde. Omdat de tuin groot was zijn er verschillende zones te vinden die elk een andere invulling kregen. 

Elementen

De verschillende elementen zijn aarde, vuur, water, hout, en metaal. Bij elk element horen verschillende materialen, vormen, planten en bloemen. We geven hier onder een paar voorbeelden van planten die horen bij het element metaal.Siergras Carex 'Silver Sceptre'  


Salvia Officialis, salie


Lunaria rediviva, judaspenning

Actaea simplex, zilverkaars

Anemone Honorine Jobert, herfstanemoon

7 opmerkingen:

 1. Feng Shui.... dat is allemaal Chinees voor mij, daarom eens interessant om lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boeiend hoor, die principes van Feng Shui op tuingebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant om te lezen dat een tuin ook op een Feng Shui manier kan worden ingericht. Ik vind het niet per se van belang dat wat voor inrichting dan ook Feng Shui is, maar het geeft wel ook altijd een hoop rust. Dit artikel brengt me toch weer op een aantal tuinideeen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vinden wij ook Michelle, het doel is om harmonie en rust in de tuin te krijgen en Feng Shui is een hulpmiddel om dat voor elkaar te krijgen. Wij vinden het heel interessant om ons boerenverstand en onze ervaring aan te vullen met zoiets als feng Shui.

   Verwijderen
 4. Wij gebruiken in huis dezelfde lampen als buiten, geeft echt een verlenging van zowel je tuin als je huis, zeker een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen