Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

dinsdag 9 februari 2016

VROEGE BLOEIERS

Sneeuwklokje, speenkruid en hazelaar laten lente zes weken te vroeg beginnen
AMSTERDAM. De natuur in Nederland is dit jaar zes weken eerder aan het voorjaar begonnen dan ‘normaal’. Dat meldden biologen van de Wageningen Universiteit zondag. De universiteit houdt bij wanneer vroege voorjaarsplanten en -heesters in bloei komen, zoals het sneeuwklokje, het speenkruid en de hazelaar. Dat gebeurde dit jaar zes weken eerder dan gemiddeld in de periode 1940-1968. Het  ‘voorjaar ’ begon voor planten al in december 2015. Daarmee is de lente van 2016 in Nederland het vroegste van alle jaren waarvoor er gegevens zijn verzameld (1940-1968 en 2000-2016). De gemiddelde wintertemperatuur lag de afgelopen vijftien jaar gemiddeld 1,8 °C hoger dan in 1940-1968. De ‘winterbloeiers’ zijn daardoor sinds die periode 18 dagen eerder in bloei gekomen.( NRC 08-02-2016 ) 

Dit stukje stond gister in de krant, het leek me leuk om dat eens te checken. Natuurlijk hebben biologen er voor gestudeerd, maar toevallig houd ik zelf een uitgebreid foto archief bij en kan ik zien of het in onze tuin ook zo is. Wel kan ik alvast een bijzonderheid melden: een heel klein anemoontje blanda waagde het al om te bloeien. Die is wel uitzonderlijk vroeg, maar ook wel de enige.
De Hamamelis en de hazelaar staan inderdaad in bloei, maar was dat niet hetzelfde vorig jaar?


In 2015 sneeuwde het begin februari maar was de Camelia al best ver. 
Een paar dagen later kwam deze anemoon (coronaria) al boven, klaar om te bloeien. Het duurde vervolgens nog wel tot tot 1 maart voor hij echt uitkwam. Toch wat te vroeg kennelijk

6 februari 2015

1 maart 2015

6 maart 2015


Op dit moment bloeit onze amandel al en ik zie dat dit in 2015 pas in maart was.

26 januari 2016

29 maart 2015

Dat is wel een enorm verschil, maar ik moet erbij zeggen dat de amandel vorig jaar ook vast al eerder begonnen is. 

Bij de anemone blanda lijkt het wel steeds eerder te worden

half maart 2013

half februari 2014

half maart 2015 (eerste bloempjes waarschijnlijk begin maart)

Half maart 2015 was alles vol in bloei dus zijn ze waarschijnlijk begin maart begonnen. En dit jaar is de eerste dus deze week begonnen. Maar ik moet zeggen dat er door de regen erg weinig van over is. Te vroeg voor een foto, jullie moeten me maar op mijn woord geloven.

Vanwege alle regen is het een modderpoel in onze tuin dus ondanks de vroege lente heb ik vandaag geen lentegevoel. Dit weekend waren we in Renesse waar we konden genieten van een stralend zonnetje en een blauwe lucht. Ze zeggen dat de zon in Zeeland net iets vaker schijnt. Ik geloof het!

Renesse 7 februari 2016

Renesse 7 februari 2016 

De Magnolia is nog niets van plan op korte termijn. Het is wachten op wat meer zon zodat de knoppen door kunnen zetten, hopelijk zonder al teveel nachtvorst. Ik ben in maart jarig en het mooiste cadeau dat ik mezelf heb gedaan is een Magnolia vlak voor ons raam planten zodat ik daar uitgebreid van kan genieten. 

9 maart 2014


4 opmerkingen:

 1. Dat heb je slim gedaan zo'n magnolia voor je raam planten. Het blijven toch van de allermooiste bloemen en de keuze is intussen zowat oneindig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las dat jij er verschillende hebt! Mooi idee, ik ga er toch nog een zoeken. Er is vast nog wel een plekje, al hebben we niet zo'n grote tuin.

   Verwijderen
 2. hier staat de amandel ook al in bloem. Laten we hopen dat er watertorren of zo zijn die ze bestuiven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, en dat de nachtvorst niet te streng wordt! De hazelaar staat ook vol in bloei. Het zou toch jammer zijn als we geen noten kunnen rapen dit najaar! Ik had geen idee dat een watertor een van de bestuivers is van de amandel. Had me wel afgevraagd wie die vroege bloeiers bezoekt.

  BeantwoordenVerwijderen