Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

woensdag 11 mei 2016

Boompioen


Dit is de grootste bloem die ik ooit in mijn tuin heb gehad! (misschien op de zonnebloemen na) Het is geen gewone pioenroos maar een boompioenPaeonia suffruticosa. Ik las op de site van botanico shop (http://www.botanici-shop.nl/c-2128215/boompioenen/) dat de meeste boompioenegeënt zijn op de wortel van een normale pioenroos en dat ze daarom maar een paar jaar leven. Dat zou jammer zijn, want ik ben helemaal onder de indruk van dit wonder. We hebben hem vorig jaar geplant, keuze van Steven die er wel wat geld voor over had. Wat een pech dat de knop (ook toen had de plant maar één knop) er afviel vanwege een misplaatste voetbal. Huilen... Maar dit jaar is het goed gegaan.

Eigenlijk had ik er een hard hoofd in omdat de knop al veel beloofde en ik verwachtte dat het net zo'n uitslover zou worden als deze roze. Overweldigend suikerzoet en niet mijn smaak. (Geplant door een van mijn buren in onze gezamenlijke tuin)Ik hou meer van eenvoudige pioenrozen, zoals deze rode enkelvoudige bloem. 


Dus wat zou het worden? Het kaartje waren we kwijt geraakt. De knop en het rode blad waren mooi!
Toen we zondag na de vakantie thuis kwamen, waren we gelukkig niet te laat om deze prachtige bloem te zien. Moeilijk om op de foto te laten zien hoe groot, zodat ik er een fluitekruidje bij heb gedaan ter vergelijking. Volgend jaar hopelijk een heleboel van deze bloemen!


Als laatste nog een foto die ik op internet vond van een zwarte pioen. (Paeonia sufruticosa black gothic) Prachtig. 


2 opmerkingen:

  1. Sommige soorten kan ik echt wel smaken. Ik heb voorlopig niets pioen in de tuin staan.Ik deel een beetje je smaak, die enkelvoudige rode zou perfect in onze tuin passen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb wel *enkele* pioenen in mijn tuin staan. Voor enkelvoudig bloeiende. Bij de boompioenen berk ik me tot delavayi en lutea., maar de witte is ook best mooi

    BeantwoordenVerwijderen