Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

zondag 22 december 2013

Winterbloeiers en bessen.

Op dit moment is mijn eigen tuin koud, nat, modderig en kaal. Gelukkig valt er nog genoeg te beleven in andermans tuinen of in het park, zoals Het Park in Rotterdam ontworpen door vader en zoon Zocher.

Daar bloeit nu de sterk geurende winterbloeier Viburnum bodnantense, ofwel de Sneeuwbal. Er zijn twee (of zelfs drie) cultivars die veel op elkaar lijken. De Viburnum bodnantense ‘Dawn’ bloeit vanaf november tot maart. De bloemen hangen in trosjes bij elkaar aan de kale takken en zeker met sneeuw of ijs op de bloemen is het een wonderbaarlijk gezicht.

Viburnum bodnantense 'Charles Lamont' bloeit wat later, in januari en februari, en de bloemen zijn dieper roze.

Naast winterbloeiers geven ook bessen kleur aan de tuin. Alleen de bessen die niet door vogels worden gegeten blijven over, zoals de bessen van de Gelderse roos (Viburnum opulus). Pas als de pestvogel langs is geweest zijn de bessen verdwenen.

Misschien niet bij iedereen geliefd, maar de sporenkapsels van mos; doosjes met een dekseltje op een steeltje met daarin de sporen van het mos, geven ook kleur aan de tuin.


Het is niet alleen kleurgebruik dat een tuin interessant maakt. Ook contrasten in vorm, tussen kunstmatige aanleg en natuurlijke groeiwijze, zorgen ervoor dat een tuin het hele jaar door blijft boeien.

5 opmerkingen:

 1. Hier ten huize staat Viburnum farreri, die is ondertussen al bijna uitgebloeid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tot mijn grote genoegen heb ik een aantal jaren geleden de Viburnum bodnantense ‘Dawn’ aangeplant, vandaag zag ik dat hij weer bloeit. En hij geurt ook nog zo zoet.
  Mooie foto's van dat parkje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Viburnum bodnantense 'Dawn' is al vele jaren de winterse sfeermaker in onze tuin. Bovendien is hij zo goed als onderhoudsvrij en ook nog 's ijzersterk. Een ware must-have, kortom, ook voor kleine(re) tuinen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die viburnum bodnantense "Down" staat hier ook te pronken, een aanwinst en de vogels kunnen hier oo nog passeren voor de bessen van de gelderse roos! Fijne feesten!!!

  BeantwoordenVerwijderen