Hou je van natuurlijk tuinieren, verlang je naar een tuin waar je niet veel werk aan hebt of ben je een liefhebber van cultuurhistorie? Kijk dan eens naar deze stinzenflora.
Sneeuwklokje en krokussen zijn bekende stinzenbollen |
Niks meer aan doen
Stinzen zijn zogenaamde verwilderingsplanten. Je stopt de bollen, knollen of wortels in de grond en jaar na jaar komen ze terug. Sterker nog, zonder dat je maar iets hoeft te doen, worden het er steeds meer. Bekende stinzenplanten zijn sneeuwklokjes en krokussen. Ook de kievietsbloem, het gele botanische bostulpje ‘Sylvestris', lelietje-van-dalen, boshyacint, winterakoniet, sterhyacint, sneeuwroem, holwortel en bosanemoon worden tot de stinzen gerekend. Maar er zijn er nog veel meer.
Waar vind je stinzen
De stinzenplanten zijn genoemd naar het Friese woord stins dat steenhuis betekent. Dit zijn versterkte burchten of landhuizen. Stinzenplanten zijn lang geleden als sierplant vanuit het buitenland ingevoerd. Ze hebben zich hier met succes gevestigd en zijn verwilderd. Op sommige plaatsen hebben ze zich zo goed vermeerderd dat het lijkt alsof er een explosie van bollen heeft plaatsgevonden. Veel van de stinzen houden van rulle, losse bosgrond, met veel humus. Een plek onder de bomen is een ideale plaats voor stinzenplanten.
Scilla of sterhyacint |
Wanneer bloeien stinzen
In januari zie je de eerste stinzen verschijnen; sneeuwklokjes en winterakoniet gevolgd door krokussen. In maart komt daar het blauw van sneeuwroem en sterhyacint bij. Rond april verschijnt de opvallend geblokte kievietsbloem. De wilde of boshyacint bloeit meestal vanaf mei en juni. Herfsttijlloos of Colchicum bloeit zoals de naam al zegt in de herfst.
Kievietsbloem of Fritillaria meleagris |
Waarom kiezen voor stinzen
Stinzen zijn beeldschoon en vroege bloeiers zijn heel waardevol voor bijen en hommels. Voordeel van stinzen is dat je er geen werk aan hebt. Als ze het naar hun zin hebben zullen ze niet alleen elk jaar terugkomen maar zich vermeerderen.
Verschillende stinzen bij elkaar met Anemone blanda |
Inspiratie opdoen
Ga vooral eens inspiratie opdoen op plekken waar de stinzenbollen zich massaal hebben verwilderd. In heel Nederland zijn er bijzondere collecties te zien. Een paar voorbeelden zijn landgoed Hackfort in Gelderland, de Martenatuin in Franeker, landgoed Amelisweerd of landgoed Overcingel in Assen. Dit jaar is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Een goede reden om Friesland te bezoeken en te genieten van deze mooie provincie.
Wil je nog meer tips, advies en inspiratie voor de tuin ontvangen?
Wil je nog meer tips, advies en inspiratie voor de tuin ontvangen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten