Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

donderdag 14 maart 2019

Longkruid of Pulmonaria

Dit vroeg bloeiende bloemetje heeft heel veel pluspunten. De eerste is de bloeitijd; begin maart verschijnen de van roze naar blauw verkleurende bloemen al. Ze bloeien wekenlang, soms zie je ze in mei nog bloeien.

Groenblijvend gevlekt blad

Daarnaast hebben ze prachtig blad met de opvallende witte, zilverkleurige vlekjes. Dit zijn een soort luchtbelletjes net onder het oppervlak van het blad. De plant maakt door het jaar heen steeds nieuw blad aan zodat het in de winter ook een mooie groene bodembedekker is. Na de bloei kunnen ze, vaak door droogte, last krijgen van meeldauw. Dit lelijke blad kun je afknippen waarna ze weer helemaal fris terugkomen. Het blad en de stengels zijn ruw en behaard. Dit maakt de plant minder in trek bij slakken.


Schaduw

Longkruid doet het goed in de schaduw, op plekken waar het een beetje vochtig blijft. Ze staan mooi in een bosachtige en natuurlijke tuin. Longkruid is een belangrijke leverancier van nectar en pollen voor hommels en wilde bijen. Je kunt het longkruid mooi combineren met kleine Narcissen zoals de tête-à-tête, Dicentra, groenblijvende varentjes of Helleborus. Omdat ze, net als veel stinzenplanten, van wat kalk houden, staan ze ook mooi tussen de helmbloem en holwortel.

Kruipende wortelstok

Deze bodembedekker krijgt ook zaad maar vermeerdert zich vooral via de wortelstok, een soort ondergrondse, horizontaal groeiende stengel met knopen waaruit een nieuw plantje kan groeien.

Wil je nog meer tips, advies en inspiratie ontvangen?
* indicates required

Geen opmerkingen:

Een reactie posten