Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

dinsdag 20 september 2016

Blauwe knoop (Scabiosa succisa)

Dit weekend vond ik weer een familielid van een van mijn favorieten, Knautia Macedonica: De blauwe knoop (Succisa pratensis, synoniem: Scabiosa succisa) Het is net als de Knautia een vaste plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae).
Ik heb de foto's genomen op de Vlinderhof (Maximapark, Utrecht) waar een bloementuin ontworpen door Piet Oudolf zijn naam eer aan doet: Half september nog volop vlinders.
Net als bij de Beemdkroon vormen de bloemetjes een mooi bolletje, maar de plant is verder heel anders. De stelen lijken stijver waardoor het geheel mooi rechtop staatVroeger werd de Blauwe knoop samen met Beemdkroon, Duifkruid en de Kaardebollen ingedeeld in een aparte familie, namelijk de Kaardebolfamilie. 
Ter vergelijk hieronder de Beemdkroon (Knautia Macedonica) en Duifkruid (scabiosa columbaria pink mist of schurftkruid) 
Een mooie dag om de vlinderhof te leren kennen. De grassen waren geweldig! Ik ga in de lente nog een keer kijken, om de lentebollen te zien. Het bollenplan is van Studio Toop (met Carolien Barkman Tuinen en Silkens Beplantingen. 

6 opmerkingen:

 1. Prachtig hé... Ik kreeg al enkele keren zaden van verschillende van bovengenoemde planten, maar telkens is het een teleurstelling.
  Weet jij of de zaden iets "speciaals" nodig hebben (vrieskou of net niet, warmte om te kiemen,...) of ben ik gewoon beter af met plantgoed?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet het alleen van de beemdkroon. Die heb ik in potjes gezaaid in de lente, ging wel, maar er kwamen maar een paar op en die werden opgegeten door slakken. Toch is het gelukt door veel rondom de plant te strooien, in de volle grond meteen na de bloei. Dus toch een winterkou. Daar zijn een paar sterke planten uitgekomen. Maar het lukt niet elk jaar. Ik denk dat slakken de boosdoener zijn bij de jonge plantjes. Dit voorjaar was heel erg met de slakken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben volop zaad aan het verzamelen van de blauwe knoop voor de zadenruil ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb hier een plekje in de border met een 20-tal blauwe knoop plantjes, en 't is duidelijk de vlinders ook hier er wel trek in hebben. Mooie plant ook.

  BeantwoordenVerwijderen