Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

maandag 1 september 2014

Japanse anemoon, Chinese anemoon of herfstanemoon

Zelfs nu de regen al weken met bakken uit de hemel komt staat deze plant fier overeind. De herfstanemoon is echt een aanrader. Het is een hele makkelijke plant. Ik heb een witte herfstanemoon, de Anemone 'Honorine Jobert', op een schaduwrijke en zeer natte plek staan en deze staat uitbundig te bloeien. Maar ook in de volle zon doen mijn roze anemonen het heel goed. Ooit heb ik een aantal dubbelbloemige herfstanemonen aangeschaft maar deze staan er heel treurig bij.Het mooie van de herfstanemoon is de pretentieloze uitstraling, niks ingewikkeld gedoe, gewoon een lekkere pol groen blad en daarboven roze of witte bloemetjes op een steeltje met een geel hartje. Dit jaar begonnen de herfstanemonen al vroeg, begin juli stonden ze al in bloei en nu na twee maanden bloeien ze nog en waarschijnlijk gaan ze nog een tijdje door. Op het internet kom je verschillende namen en soorten tegen zoals Anemone hupehensis, Anemone hupehensis var. japonica en Anemone vitifolia en de kruisingen daartussen, Anemone hybrida. Laten we de indeling eenvoudig houden; er zijn roze en witte. De meest voorkomende witte herfstanemoon is de 'Honorine Jobert'. Deze is prachtig in een donkere hoek van de tuin. Het is zeker niet de enige witte herfstanemoon. Een andere goed verkrijgbare witte herfstanemoon is de Anemone hybrida 'Whirlwind'. Bij de roze herfstanemonen is de keuze grofweg tussen dubbelbloemige, dubbel ongevulde of half dubbel en enkelbloemige soorten en tussen de dieprode kleuren en wat meer rozige bloemen. Mij maakt dat niet zoveel uit. Als ze het maar doen. 


De herfstanemoon heeft 's winters, als je de plant niet afknipt, ook nog een leuke verrassing in petto; witte zaadpluisjes.  


 Wil je weten welke plek in je tuin geschikt is voor herfstanemonen of hoe je ze kunt combineren? Bel dan eens voor een tuinvisite.

5 opmerkingen:

 1. Ik heb ze hier ook allebei staan, toppertjes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige planten. Ik heb vier soorten staan (3 verschillende roze en Honorine Jobert). Van 'Honorine Jobert' heb ik een zestigtal planten staan . Ik hou van deze planten, laat dat duidelijk zijn. Hier staan ze gewoon in volle zon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een weelde, dat moet een prachtig gezicht zijn. Zijn ze zelf gestekt met wortelstekken?

   Verwijderen
 3. Neen, aangekocht op een erg goedkoop adresje (0,9 EUR per stuk gezien de hoeveelheid)

  BeantwoordenVerwijderen