Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

vrijdag 27 december 2013

Gewoon sneeuwklokje of Galanthus nivalis

 Nog maar een maandje wachten en dan zijn ze er weer: sneeuwklokjes.Het gewone sneeuwklokje is een bolgewasje maar groeit niet zo goed uit gedroogde bollen. Beter is het om net na de bloei verse sneeuwklokjes bij iemand uit de tuin te scheppen en ze direct uit te planten. Er zijn ook kwekers die de sneeuwklokjes 'in 't groen' verkopen, zoals de Sneeuwklokjeshof Bucaneve of de Hoeve Vertrouwen in Wieringerwerf; hier zijn ze zelfs in de knop te koop zodat ze nog hetzelfde jaar bloeien!De naam komt uit het Grieks; Gala betekent melk en anthos betekent bloem. Nivalis betekent sneeuw. Sneeuwklokjes worden ook wel stinzen- of stinsenplanten genoemd. Ze zijn ooit meegenomen en hebben zich in het begin vooral in Friesland, Groningen en Drenthe gevestigd, bij landhuizen, borgen, wallen en kerkhoven. Stins betekent steenhuis in het Fries. De stinzenplanten bloeien meestal voordat de bomen en heesters blad krijgen. Ze vermeerderen zichzelf als ze zich 'thuis' voelen, op kleigrond, veel bladeren en oude stenen. 


Net als bij de Helleborus orientalis kleeft er een groot nadeel aan sneeuwklokjes; je krijgt er geen genoeg van. Heb je er een paar; dan wil je er meer, velden vol! Gelukkig zijn er bijeenkomsten voor Galanthofielen. Op 8 en 9 februari 2014 is er in het Arboretum Kalmthout Sneeuwklokjesweekend en in Nederland is er op 9 februari 2014 Sneeuwklokjesgala bij de Zaanse Schans.

2 opmerkingen:

  1. En je kan ook speciale sneeuwklokjes beginnen verzamelen (maar die kosten soms handen vol geld)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie, informatieve blog over sneeuwklokjes met twee prachtige foto's. Ik houd van ze, het is altijd fijn als ze langzaam verschijnen. Ik houd het maar bij de gewone soorten, al heb ik één mooie dubbele.

    BeantwoordenVerwijderen