Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

vrijdag 2 mei 2014

Vroegbloeiende, kleinbloemige clematis

Er zijn heel veel soorten clematissen. Voor het gemak verdelen wij ze in twee groepen. De clematis die in het voorjaar bloeit en de clematis die in de zomer bloeit. Het is fijn om te onthouden welke soort je in de tuin hebt staan. De knoppen en bloemen van de vroegbloeiende clematis staan namelijk op de scheuten van vorig jaar, op oud hout. Snoei deze dus nooit in het voorjaar! Je knipt de bloemen er dan af. De laatbloeiende clematis snoei je wel in het voorjaar, deze loopt vervolgens stevig uit en bloeit dan op de nieuwe scheuten.

Bergclematis

Een mooie vroegbloeiende soort is de Clematis montana ofwel de bergclematis. Het is een klimmer met enorme groeikracht en de klimplant kan een zee van zachtroze bloemen krijgen. Heel mooi is het contrast tussen de zachte poederkleur van de bloemen en de donkergroene tot rode kleur van het blad en de stengels.

Clematis alpina

Ook heel mooi is de vroegbloeiende Clematis alpina. Deze heeft wat kleinere, lila kleurige bloemen en mooi ingesneden blad. Dit is echt een mooie clematis voor een natuurlijke, romantische bostuin, of om een takkenwal mee te laten begroeien.

Clematis snoeien

De kleinbloemige, vroegbloeiende clematissen hoeven niet perse ieder jaar rigoureus gesnoeid te worden. In de beginjaren zorgt snoeien (na de bloei) voor een goede vertakking zodat de plant mooi breed uitgroeit. Daarna volstaat jaarlijks een beetje fatsoeneren en het dode hout er uitknippen.

Dakpan

Een clematis hoeft trouwens geen dakpan tegen zijn schenen. Net als alle bosplanten houdt de clematis van een lichte schaduw rondom de voet zodat de grond een beetje vochtig blijft en niet uitdroogt. Een dakpan zorgt er juist voor dat regenwater de plant niet bereikt.

2 opmerkingen:

  1. Samen met de viticella en vitalba gebruik ik net de 2 soorten die je hier bespreekt. De montana's doen het hier het best al moet ik dan onze bosgrond/zandgrond flink verbeteren met compost. In een ecologische tuin kan je met deze clematissen heel veel kanten uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan denk ik dat je de clematis viticella 'Purpera Plena Elegans' ook wel heel mooi zult vinden..

      Verwijderen