Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

dinsdag 15 juli 2014

Dol op dahlia

De dahlia is niet de meest natuurlijke ogende plant. De nogal felle, opvallende kleuren en uitgesproken vormen maken de dahlia een beetje een kermisklant; een tikje ordinair maar wel lekker. De eerste dahliaknollen kwamen uit Mexico als eetbare knollen. Een van de vrouwen van Napoleon, Joséphine, de 'rozenkeizerin', kwam op het idee om de knollen in haar tuin te planten voor de bloemen. De dahlia stond in die tijd nog symbool voor goede smaak.

Lang heeft de dahlia vooral een imago van boerderij- of volkstuinbloem gehad. Romke van der Kaa schrijft in zijn boek 'Geluk is een grasveld': "Zeeuwse knoopjes en buxushaagjes zijn het toppunt van chic, maar de dahlia moet opboksen tegen zijn proletarisch imago. Zoals de Volvo-rijder neerkijkt op de gewone man in zijn Opeltje, zo wemelt het van tuiniers die zich op hun goede smaak laten voorstaan, die louter astrantia's en Engelse rozen planten en die de volkse dahlia nooit binnen hun perken zouden dulden".

Toch zie je de dahlia steeds meer aangeplant worden. Vooral de 'Bishop of Llandaff' is populair. Deze heeft donkerder blad en rode bloemen met felgele meeldraden en een donker hart.

Eind april heb ik de knollen in emmers en bloempotten gepoot. Het kan natuurlijk ook in de volle grond.


Daarna is het wel lang wachten, het blad groeit en dit is niet de meest inspirerende fase van de dahlia.Maar dan is het juli en de knoppen worden gevormd. En als je net als ik een zak 'assorti' hebt geplant, is het spannend om te kijken wat daar zoal uit gaat komen.

Als je de bloemen blijft afknippen gaat de dahlia door tot het 's nachts gaat vriezen. Daar kunnen deze Mexicanen niet tegen (net als langdurige natte voeten, dan gaan de knollen rotten). De stengels knip je dan af en nadat je de knol hebt schoongeveegd bewaar je deze op een droge, koele plek om te overwinteren. Ik bewaar de knollen in een kistje onder wat in repen gescheurd krantenpapier. Maar zover is het nog niet. Om de bloei te stimuleren knip ik deze zomer nog heel veel boeketten. 
5 opmerkingen:

 1. Op 1 dahlia in pot na (van de vrouw), heb ik er ook geen in de tuin alhoewel ik sommige ervan heel mooi vind. In feite zou ik het wel eens moeten proberen, vooral de enkelvoudige bloemen hebben mijn voorkeur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De enkelbloemige hebben ook de voorkeur voor hommels en bijen. Bij weinig ruimte voor andere planten is dat zeker een goede overweging. (nu lijkt me ruimtegebrek en diversiteit aan planten en beestjes niet een dringend probleem in jullie tuin:-))

   Verwijderen
 2. Ik ben vooral fan van donkerbladige dahlia's en de Honka's. Dahlia's zijn ook zeer gemakkelijk te zaaien en doordat ze niet zaadvast zijn, krijg je soms heel leuke verrassingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zaaien heb ik nog nooit geprobeerd, lees op het web dat zaaien in maart zelfs al bloemen in hetzelfde jaar geeft. Dat is zeker het proberen waard. Dahlia Honka is een leuke, net een windmolentje met de omgekrulde blaadjes. Ik vind de 'Ragged Robin' een mooie; een beetje een slordige...

   Verwijderen
 3. De meeste planten die jullie hier beschrijven vind ik zelf ook allemaal toppers, maar deze laat ik toch met plezier aan me voorbij gaan, ze doen me écht niets... Vraag me niet waarom. En ik rijd niet met een Volvo (maar ook niet met een Opel :-))

  BeantwoordenVerwijderen