Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

maandag 9 maart 2015

Anemone blanda | Oosterse anemoon

De Oosterse anemoon of Anemone blanda heeft een heel lief, klein bloemetje. De bloemen lijken wel wat op margrieten, met een vrolijk geel hartje. Ze zijn er in blauwpaars, wit en er zijn ook roze soorten. Deze kleine anemoon is een knolgewasje. De harde, zwarte knolletjes die je in de herfst poot lijken wel wat op dropjes of steentjes (of keutels). Het is niet goed te zien wat de boven- of onderkant is. De knolletjes een nachtje laten weken voordat je ze plant, kan helpen om ze een goede start te geven.



Laagblijvende bosplant

De Anemone blanda blijft heel laag. Eigenlijk is het meer een bodembedekker. Van nature is het een bosplantje, ze houden dus van wat vochtige grond, halfschaduw en kunnen prima onder bomen of struiken staan. Maar heel kieskeurig is de anemoon daar niet in. Ze doen het eigenlijk overal wel goed, ook in potten. Ze komen ieder jaar trouw terug.



Voorjaarsbloem

De Anemone blanda komt begin maart heel voorzichtig tevoorschijn. De kleine blaadjes zijn nog opgerold en daartussen zijn de knopjes al zichtbaar. Als de zon gaat schijnen verschijnt er een groen tapijt met heel veel bloemen. Het mooist zijn ze in grote groepen, dus koop ze groot in. Een hele mooie frisse combinatie is de Anemone blanda met het limoengroen van de Euphorbia (Wolfsmelk).


Verdwijnend loof

Na de bloei verdwijnt het loof weer onder de grond, om je volgend voorjaar weer opnieuw te verrassen.




Deze anemonen staan in de tuin 'De Omscholing'.




2 opmerkingen:

  1. Ik ben fan, komen al jaaren zonder zorgen uit in de voortuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die komt er warschijnlijk volgend jaar nog bij. Een mooie plant, had hem ook in de vorige tuin en daar deed ie het redleijk goed

    BeantwoordenVerwijderen