Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

zondag 10 april 2016

Amandelboompje of Prunus triloba

Deze kleine sieramandel ofwel de Prunus triloba is een bloesemboompje dat is geënt op een onderstam. De natuurlijke groei is een struikvorm. Het boompje behoort zowel tot het steenfruit (Prunus) als tot de rozenfamilie. Op de lange, dunne takken van vorig jaar bloeien eind maart/begin april eindeloos veel gevulde roze bloemetjes.


Solitair

Het stamboompje blijft relatief laag, dus ideaal voor een kleine tuin. Het mooist is het amandelboompje solitair of losstaand, zodat de brede kroon van de Prunus naar alle kanten kan uitgroeien.


Snoeien

Nadat het amandelboompje is uitgebloeid en de eerste groene blaadjes verschijnen, is het tijd om de lange twijgen helemaal af te knippen, het wordt dan een soort knotboompje. Niet lang daarna groeien vanuit het entpunt weer nieuwe twijgen die volgend jaar zullen bloeien.


Onderbeplanting van bollen

Niet iedereen is dol op de Prunus triloba. Sommige tuinliefhebbers vinden het amandelboompje door de entvorm maar een onnatuurlijke verschijning. Zelf vind ik de sieramandel een schattig boompje en met een onderbeplanting van narcissen, vroege tulpen en kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) krijg je echt een lentegevoel.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb een gewone amandel staan. Mooie bloesemn wel wat korter. Deze kende ik nog niet, dus weer iets bijgeleerd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook een hoogstam amandelboom, de foto staat op de site, de bloesems zijn heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen