Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

dinsdag 12 april 2016

Tuindag bij de OmscholingBegin maart gingen we eindelijk weer met zijn allen aan het werk in de tuin! Meestal stellen we de eerste tuindag uit tot het niet meer vriest, zodat alle planten en beestjes veilig verstopt blijven onder een laagje bladeren. Echt wachten tot IJsheiligen doen we niet, een beetje nachtvorst kan de tuin wel hebben.
Dit jaar leek het voorjaar vroeg te beginnen na zo'n zachte winter, maar niets was minder waar. Maart bleek veel kouder dan normaal en de meeste planten bleven in hun winterstand. We hadden al wat voorwerk gedaan, kleine klusjes zoals de buddleja snoeien, maar tijdens het tuinweekend hebben we alle losse en dode plantresten van vorig jaar weggehaald, al het siergras geknipt. Een beetje kaal is het wel..

Voor dit tuinweekend stond ook een nieuwe composthoop op het programma. We hebben er twee waarvan er een omgeschept wordt en verdeeld over de tuin. De ander mag nog een jaartje wachten.Je ziet dat de tuin wel wat nodig had! De aarde is grauw en droog.


De nieuwe composthoop wordt gebouwd, lekker groot dit keer. Met misschien nog een tweede vak ernaast voor het omscheppen. Zo proberen we elk jaar weer wat anders. Omdat we een enorme boom hebben, krijgen we elk jaar zoveel blad dat we flink wat groen erbij moeten doen. Het taaie Platanenblad composteert alleen als veel groente en fruitresten worden toegevoegd. Konijnenhok-afval werkt ook goed.


Omdat we er met 9 gezinnen ons groente en fruitafval in gooien, levert het best wat op, zoals je hieronder ziet: de hele tuin kreeg een lekker laagje compost. De merels waagden zich heel dichtbij om snel al de lekkere wormpjes op te eten. 
De regen zorgt ervoor dat de compost goed mengt met de aarde. De tuindag is weer afgelopen, het ziet er somber uit, maar de lente is in zicht. De Magnolia houdt vol.


Deze week is door de temperatuur (en natuurlijk onze compost) alles gaan groeien, eindelijk dan!


Blauwe druifjes en kievitsbloemen

1 opmerking: