Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

zondag 18 maart 2018

Voorzaaien in huis

Een van de leukste onderdelen van tuinieren is voorzaaien. Buiten is het koud, de tuin is kaal en binnen kijk je iedere dag in de bakjes en potjes hoe de zaailingen zich ontwikkelen.


Courgette is bijvoorbeeld een hele makkelijke plant om voor te zaaien. Voor kinderen is het een goede beginnersplant.


Belangrijk is de verhouding licht en warmte. Te weinig licht en teveel warmte geeft van die hele lange slappe zaailingen,  Als je dit ziet gebeuren kun je de zaailingen het beste iets kouder zetten en zorgen voor een goede lichte plek.


Zaailingen krijgen eerst kiemblaadjes. Daarna komen de echte blaadjes, die kunnen heel anders van vorm zijn. Kiemplantjes gebruiken voedsel uit het zaad zelf. Ze hebben dus geen voedzame of bemeste grond nodig. Om te zaaien kun je dus het beste stekaarde gebruiken. 


Grote zaden, zoals tuinbonen of peulen kun je het best een nachtje in een bakje water leggen. Dan nemen ze veel vocht op en ontkiemen ze beter. Lees meer over het voorzaaien van tuinbonen en peulen.


Als de zaailingen hun eigen blaadjes krijgen dan mag je ze verspenen. Je haalt ze voorzichtig uit hun bakje en zet ze in een eigen potje. Tomatenzaailingen mag je bijvoorbeeld heel diep zetten. Hier vind je meer info over tomaten zaaien. Met mooi weer mag je de plantjes even laten wennen aan de buitenlucht. Overdag staan ze buiten en 's nachts haal je ze binnen.Er zijn verschillende zaden. Sommige zaailingen kunnen tegen een beetje kou. Sla, tuinbonen, peulen, radijs, spinazie. Die kun je in de tuin of op het balkon onder een glasplaatje of folie opkweken (koudebak). Tomaten, courgette, zonnebloemen, paprika's kunnen pas veel later naar buiten. Onder de 15 graden doen ze helemaal niets. Deze planten gaan pas midden mei de tuin in.

Hier lees je meer over de AH moestuintjes of kijk voor meer tuinen op onze website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Wil je nog meer tips, advies en inspiratie ontvangen?

* indicates required

2 opmerkingen:

  1. Het valt niet mee om me te bedwingen om te gaan zaaien! In huis is het te warm en buiten te koud. Geduld. Jouw zaailingen zien er goed uit. Waarschijnlijk heb je de verwarming laag!! Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen