Het was flink zoeken voordat ik ze gevonden had; de eerste sneeuwklokjes of Galanthus nivalis. Ze bloeien nog niet en staan in de knop. Ze hebben dan nog geen klokjes en de knoppen wijzen naar boven.
Hendrik Heukels, leraar en floraschrijver beschreef in 1891 in 'Kennis Der Natuur' de groeiwijze van het sneeuwklokje als volgt: "De plant heeft onder den grond een bol, waaruit een bloemdragende stengel en 2 bladen naar boven komen. Deze bladen zijn lijnvormig. De bloemdragende stengel draagt slechts een bloem, die als knop gezeten heeft in een vliezig schutblad met 2 groene strepen, een bloemscheede. Zoo spoedig zij er uit gekomen is, buigt zij haar dunnen steel om."
Maar zover is het nog niet. Het is hier nog goed zoeken om ze te vinden onder de afgestorven varenresten of de groenblijvende bodembedekker maagdenpalm of Vinca Minor.
De Nederlandse Tuinenstichting heeft op haar site een
overzicht per provincie van open tuinen en parken waar je kunt genieten van duizenden sneeuwklokjes, vaak in combinatie met andere stinzenplanten en vroege bloeiers.
Lees
hier meer over het sneeuwklokje op onze blog en lees
hier meer over het vermeerderen van het sneeuwklokje.
Op zo'n grijze dagen als vandaag is het fijn om te zoeken naar de eerste sporen van de lente.
BeantwoordenVerwijderenHier nog helemaal niets te zien van de sneeuwklokjes. Jaloers ;-)
BeantwoordenVerwijderen