Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

zondag 22 januari 2017

Winterkamperfoelie of Lonicera fragrantissima

De winterkamperfoelie, struikkamperfoelie of Lonicera fragrantissima is een struikje dat je nogal snel over het hoofd ziet. En dat is terecht. De struik is ronduit saai met zijn ongestructureerde, stijve dunne takjes die de heester een rommelig uiterlijk geeft. Ook de geelwitte bloemen van de winterkamperfoelie zijn klein, eenvoudig en weinig spectaculair. De winterkamperfoelie is zeker geen fotogenieke plant te noemen.

Maar het is dan ook niet het uiterlijk waarom tuinliefhebbers als een blok voor deze plant vallen. Het is de heerlijke, frisse en rijke geur midden in de winter die maakt dat je deze plant niet meer vergeet.


Deze heester plant je bij voorkeur op een plaats waar je -ook in de winter- veel komt. Bijvoorbeeld naast de voordeur, garagedeur of op de plek waar je je fiets, auto of afvalcontainer stalt. De geur is niet overdadig of bedwelmend, eerder een mengsel van citroenfris en honingzoet en nodigt uit om je neus tussen de bloemen te steken en diep te inhaleren. 

Uiteraard produceren planten deze geuren niet om ons te behagen. De geur is om insecten of andere dieren aan te trekken die zorgen voor bestuiving of verspreiding van zaden. 


1 opmerking:

  1. Ik houd erg van de geur. Ooit ontdekt toen ik een tuin voorbijfietste en terugkeerde om te ontdekken waar de geur vandaan kwam. Staat nu in onze voortuin, langs het paadje...

    BeantwoordenVerwijderen