Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

dinsdag 27 maart 2018

Onderhoudsvriendelijke tuin? Kies Bergenia of schoenlappersplant

Wil je weinig of geen onderhoud aan je tuin? Dan kun je je tuin nog beter helemaal volzetten met Bergenia of schoenlappersplant dan volledig bestraten. Aan een straatje heb je meer werk.De voordelen van Bergenia? De schoenlappersplant blijft 's winters groen. Nou, groen, dat is niet helemaal waar want de grote bladeren van de Bergenia kunnen in de herfst prachtig helder rood of paars verkleuren.


De grote bladeren van deze bodembedekker dekken de aarde af zodat onkruid bijna geen kans krijgt om te groeien. Dat maakt schoffelen overbodig. Schoenlappersplant is een hele sterke, betrouwbare en makkelijke plant. De bodembedekker groeit op de meest onmogelijke plaatsen. In de zon of in de schaduw, in elke grondsoort, zelfs droge schaduw en vette klei is geen probleem.


Ook na een strenge winter verrast de plant in april of mei met vrolijke roze of witte bloemen. Vanuit het bladrozet richt een stevige bloemstengel zich op. De bloemen zijn een waardevolle bron van nectar en pollen voor de bijen.


Bergenia staat het liefst ergens aan de rand. Bijvoorbeeld langs het terras of in een verhoogde border met een stenen rand. Ook in een rotstuin of langs de vijver is deze lentebloeier prachtig. De plant vermeerdert zich door kruipende wortelstokken maar het is zeker geen hinderlijke woekeraar. In combinatie met late tulpen, Allium, bloesems of een magnolia geven ze een heerlijk lentegevoel.Wil je weten welke planten weinig onderhoud vragen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips en tuininspiratie.


Wil je nog meer tips, advies en inspiratie ontvangen?

* indicates required

1 opmerking:

  1. Bij mij in de tuin, kwijnt ie langzaam weg, raakt steeds weer overwoekerd met gras. Dit jaar nog een laatste reddingspoging...

    BeantwoordenVerwijderen